Kongeparet på plass «down under»

I løpet av fem dager på statsbesøk skal kong Harald og dronning Sonja tilbakelegge minst 4.000 kilometer på kryss og tvers av Australia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til søndag norsk tid ankom kongeparet hovedstaden Canberra, der den offisielle åpningen av statsbesøket finner sted mandag. Den neste uka skal de bidra til å fremme norske økonomiske og næringspolitiske interesser i Australia, med vekt på Norge som kunnskapsnasjon. Fra Canberra reiser de videre til Sydney og deretter helt til vestkysten og storbyen Perth. Dette er tredje gang de besøker «the land down under», men første gang det er statsbesøk som er anledningen.

– De har gledet seg til å komme tilbake, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

I forkant av besøket har kongeparet vært på vinterferie og blant annet feiret kongens 78-årsdag lørdag 21. februar.

Les også: Kongeparet ble møtt med norske flagg og Grieg – i Australia

Kontraster

Dette er trolig det lengste kongeparet har reist for å gjennomføre et statsbesøk. Etter å ha tilbakelagt nesten en halv runde rundt jorda skal de i tillegg fly over store avstander i landet som også er eget kontinent. Kong Harald kom i tillegg fra reise til Antarktis, og har i den anledning tilbakelagt betraktelige antall kilometer. Kontrasten fra det stille islandskapet til sommeren i Australia blir nok stor.

I Canberra er det dag når det er natt i Norge. Dermed åpnes statsbesøket med kransenedleggelser og seremonier natt til mandag, norsk tid. Denne første dagen er viet formelle vertskapsarrangementer i hovedstaden.

Tirsdag reiser kongeparet til Australias største by Sydney. Her skal kong Harald blant annet åpne Antarktis-seminar på Australian National Maritime Museum, et tema han kan mye om, etter å ha besøkt den norske forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud Land nylig.

Norske interesser

På reisen skal kongeparet også møte nordmenn bosatt i Australia, samt treffe urfolksrepresentanter ved National Centre for Indigenous Excellence. Dronningens kunst, hennes formidling av den norske naturen, blir et tema på returarrangementet i Sydney.

Den siste dagen av besøket, fredag 27. februar, vil finne sted i Perth, hvor kongeparet blant annet vil være til stede på et norsk næringslivsseminar om olje og gass.

Med seg under statsbesøket har de kongelige utenriksminister Børge Brende (H), olje- og energiminister Tord Lien (Frp), samt statssekretærene Øistein Bø og Dilek Ayhan, fra henholdsvis Forsvarsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet.

Personvernpolicy