Fredsmarsj i ukrainsk by tok blodig vending

Ukrainian prisoners of war get ready to be exchanged for members of pro-Russian separatists near the village of Zholobok in Luhansk region, eastern Ukraine. Foto: NTB scanpix
Ukrainian prisoners of war get ready to be exchanged for members of pro-Russian separatists near the village of Zholobok in Luhansk region, eastern Ukraine. Foto: NTB scanpix

To personer ble drept da en bombe gikk av under fredsmarsjen i byen Kharkiv i Øst-Ukraina. Det har vært flere sammenstøt, til tross for en ny avtale om å trekke tunge våpen bort fra fronten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusener av ukrainere markerte søndag at det er ett år siden landets russiskvennlige president Viktor Janukovitsj ble styrtet fra makten, og mintes ofrene for de dødelige sammenstøtene på Uavhengighetsplassen i Kiev.

I den nordøstlige byen Kharkiv fikk markeringen et blodig utfall da det plutselig eksploderte mens folk deltok i en fredsmarsj der.

Jurij Daniltsjenko fra den regionale påtalemyndigheten beskriver eksplosivene som en hjemmelaget bombe full av splinter. Han sier bomben var lagt i en plastpose og gjemt i snøen ved veien.

En av de to som ble drept, var en politimann. Ytterligere 11 personer ble såret i eksplosjonen. Fire av de sårede var politifolk som voktet markeringen.

Les også: Separatister demper håp om våpenhvile i Ukraina

– Dristig forsøk

Ukrainske myndigheter sier at et ukjent antall personer er pågrepet etter eksplosjonen søndag og at disse hadde fått våpen og opplæring i Russland.

– I dag er det minnesøndag, men på denne dagen har terrorist-avskum avslørt sin rovdyrnatur, sier president Petro Porosjenko i en uttalelse på Facebook.

– Dette er et dristig forsøk på å utvide territoriet for terrorisme, mener han.

Kharkiv, som er den nest største byen i Ukraina, ligger mer enn 200 kilometer fra Ukrainas frontlinje. Byen har tidvis vært åsted for voldelige aksjoner fra prorussiske separatister det siste året, men er under regjeringens kontroll.

De fleste innbyggerne i byen er lojale til den ukrainske regjeringen.

Les også: Kampene fortsetter i Øst-Ukraina

Ny avtale

Forrige søndag trådte en FN-støttet våpenhvile mellom partene i konflikten i Ukraina i kraft, men denne har blitt brutt flere ganger siden.

Søndag så Ukrainas militære og separatistene ut til å delvis prøve å berge våpenhvileavtalen. Sent lørdag kveld undertegnet partene en avtale om å trekke tunge våpen tilbake fra frontlinjen, mens fanger ble utvekslet tidligere på dagen.

Men bare timer senere sa opprørerne at tilbaketrekkingen av våpnene først ville skje tirsdag etter noen dager med «forberedelse». Den ukrainske regjeringen insisterer imidlertid på at tilbaketrekkingen skulle starte søndag uten forsinkelser.

Kamper ved Mariupol

Ifølge begge parter fortsetter kampene nær byen Mariupol ved Azovhavet, som kontrolleres av det ukrainske militæret. Ukrainske myndigheter hevder at Russland har sendt 20 stridsvogner til byen.

Ifølge Ukrainas militærtalsmann Andrij Lysenko ble det meldt om to stridsvogn-angrep mot byen tidlig søndag og pågående kamper.

USA har advart om at ytterligere brudd på våpenhvilen kan føre til flere og strengere sanksjoner mot Russland i løpet av noen dager.

Konsultasjoner

EU-president Donald Tusk, som deltok i ettårsmarkeringen i hovedstaden Kiev søndag, sier at han vil starte konsultasjoner mandag for å skjerpe noen av tiltakene i forbindelse med angrepene i Ukraina, melder nyhetsbyrået Interfax-Ukraina.

USA, EU og Ukraina beskylder alle Russland for å stå bak separatistopprøret i Øst-Ukraina.

Russland nekter for anklagene, men har allerede måtte tåle flere runder med vestlige sanksjoner som rammer landets økonomi.

Blodig offensiv

Det alvorligste bruddet på våpenhvilen som trådte i kraft for en uke siden, fant sted i byen Debaltseve tirsdag da separatistene overtok byen.

2.500 ukrainske soldater ble sendt på flukt, mens ytterligere 110 soldater ble tatt til fange. Noen av dem som ble tatt til fange, var blant de 139 soldatene som ble løslatt lørdag mot 52 opprørere. 179 ukrainske soldater mistet livet i kampene, ifølge myndighetene.

Personvernpolicy