1.300 mennesker slo fredsring om synagogen

Artikkelen fortsetter under annonsen

I kampen mot jødehat og antisemittisme møtte godt over 1.300 opp for å slå ring rundt synagogen i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med dette vil vi drepe fordommer folk har mot jøder, sa en av initiativtakerne bak markeringen, Zeeshan Abdullah, fra trappa foran Det Mosaiske Trossamfunn da markeringen startet 18.30 lørdag kveld.

– Det er overveldende at så mange har kommet. De fleste i hele verden, de vil ha fred. Dette budskapet vil vi også ha ut, sa han til stor applaus fra de frammøtte.

Åtte muslimske ungdommer og venner tok initiativ for å vise at mange står sammen i kampen mot jødehat og diskriminering av minoriteter.

Les også: – Hvis jeg var muslim, hadde jeg vært bekymret for omdømmet

Hånd i hånd

Hånd i hånd dannet de oppmøtte meningsfellene den planlagte ringen rundt jødenes gudshus ved St. Hanshaugen.

– Dette er ikke en markering for å si beklager for det som skjedde i København, men for å vise at vi står sammen med dere. Vi føler den samme frykten som dere og vi vil ta støyten sammen med dere, sa 17 år gamle Hajrah Arshad i sin appell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har vist verdenssamfunnet hva vår religion står for. Vår religion står for respekt for andre, sa hun.

Les også: Dagen-redaktør fikk ikke bli intervjuet på TGI Fridays

– Vi er ikke alene

På forhånd hadde flere enn 2.300 mennesker varslet på arrangementets Facebook-sider at de skulle møte opp.

Hele gaten utenfor synagogen var fylt med mennesker, og ifølge politiet møtte mellom 1.300 og 1.400 mennesker opp i februarkulden

«Islam er å beskytte våre brødre og søstre, uavhengig av hvilken religion de tilhører. Islam er å heve seg over hatet og aldri synke på samme nivå som haterne. Islam er å forsvare hverandre», sto det i arrangementsbeskrivelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et veldig signal til oss om at vi ikke er alene. Det er et signal til storsamfunnet om at unge muslimer tar tilbake definisjonsmakten. De lar ikke ekstremistene definere verken islam eller fiendebilde. Det gjør oss trygge, sa forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfunn til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dere bryter en ring

– Ved å danne en ring har dere brutt en ring. Ved å danne ring av vennskap, av solidaritet, har dere brutt en ring av frykt, av hat og av mismot, sa overrabbiner Michael Melchior i en avsluttende takketale til de muslimske ungdommene.

Foruten muslimske ungdommer som sammen slo ring var flere kjente offentlige personer møtt opp, blant dem kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og Oslos ordfører Fabian Stang.

– Jødehat er jo et stort problem i verden og vi har sett tendenser her også. Enkelte greier ikke å se forskjell på staten Israel og jøder i Norge. Da er det ekstra fint at det er ungdommen som her tar et initiativ. Dette er framtiden, sier Stang til NTB.

Gir håp

Fredsringen hadde på forhånd fått stor oppmerksomhet i utlandet, og en rekke store medier som Washington Post, Jerusalem Post, nyhetsbyråene Reuters, AFP og AP hadde omtalt arrangementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dansk TV var blant de mange utenlandske mediene som dekket arrangementet.

– Etter det som skjedde i Danmark, ble jeg spurt om hva jeg følte. Jeg svarte sorg og sinne. I dag føler jeg takknemlighet og håp, sa Kohn i sin tale under markeringen.

Han beskrev den jødiske menigheten i Norge som bitte liten og sårbar. Det er omtrent 1.300 jøder i Norge.

– En skulle ikke tro det kunne finnes antisemittisme her i det hele tatt, men det gjør det. Denne markeringen sender et signal til denne menigheten om at vi ikke alene, sa Kohn.