Mugabe feirer bursdag med elefantslakting

Zimbabwes president Robert Mugabe møter kritikk for sine bursdagsplaner. Foto: Tiksa Negeri / Reuters / NTB scanpix
Zimbabwes president Robert Mugabe møter kritikk for sine bursdagsplaner. Foto: Tiksa Negeri / Reuters / NTB scanpix

To elefanter skal slaktes ved Victoria Falls i Zimbabwe når Afrikas eldste statsleder, president Robert Mugabe, fyller 91 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den omstridte presidenten får kritikk for det planlagte bursdagsritualet.

– Dette er avskyelig. Vi skryter av å ha noen av de beste naturvernreglene i verden, men vår president er ikke et godt eksempel. Hvordan kan han angripe krypskytteri, og samtidig gjøre dette? spør naturverneren Johnny Rodrigues.

– Viser respekt

Tendai Musasa, som leder naturvernsnemnda ved Victoria Falls, sier hun donerte elefantene til slakten fordi «det viser hvor høyt jeg setter presidenten».

Mugabe fyller år lørdag, og en rekke markeringer er planlagt denne helgen. Den største festen er imidlertid lagt til neste helg, og det er som del av denne at elefantene skal slaktes. 20.000 gjester ventes til festen, som skal holdes på et luksushotell ved den verdenskjente fossen.

Dyr feiring

Andre reagerer på at despoten bruker titalls millioner kroner på feiringen, mens resten av befolkningen sliter med matmangel og hyperinflasjon.

Lederen for en fagforening for lærere, sier flere av hans medlemmer har blitt tvunget til å bidra med penger til festen.

Mugabe har lenge møtt kritikk for korrupsjon, sin dårlige økonomistyring, og for måten han har håndtert landets opposisjon på. EU innførte sanksjoner mot presidenten og hans kone i 2002, på bakgrunn av valgfusk og brudd på menneskerettighetene.

– Hvis målet hans var å bli Zimbabwes konge, tviholde på makten uansett hva konsekvensene er, og å bli en helt på kontinentet, så tror jeg han har oppnådd det. Det faktum at Zimbabwe har blitt ruinert underveis, tror jeg ikke han bryr seg så mye om, sier Richard Dowden ved Royal African Society i London.

Personvernpolicy