Norske muslimer vil beskytte jødene

– Vil dere angripe våre brødre og søstre, må dere gå gjennom oss! Det er budskapet fra unge muslimer som lørdag vil slå ring rundt synagogen i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Etter hendelsene i Danmark vil vi bevise at norske muslimer faktisk er imot alle former for terror, sier Atif Jamil, som er en av arrangørene bak markeringen.

Han håper mange hundre vil møte opp for å ta avstand fra jødehat og terror.

– Terroristene må gå gjennom oss for å gjøre noe som helst. Vi vil beskytte dem (jødene), sier Jamil til NTB.

Forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, ønsker de unge muslimene hjertelig velkommen.

– Det fine er at det er muslimsk ungdom som vil stå opp mot antisemittisme, og det gir meg håp, sier Kohn.

Les også: København-terroristen skjøt over 40 skudd

Ny start?

På arrangementets Facebook-side, Fredens ring, har 1.800 mennesker oppgitt at de vil delta. Om bare 20 prosent av disse kommer, vil de fortsatt klare å fylle Bergstien, gata utenfor synagogen, påpeker Kohn.

– Jeg håper dette kan være starten på en helt annen type muslimsk-jødisk dialog både i Norge og internasjonalt, sier Kohn.

Både Kohn og Jamil forteller at det er ventet muslimer også fra Sverige, Danmark og England til markeringen, som har fått internasjonal oppmerksomhet.

Les også: Svensk politi får ros etter København-terror

Krig og hat

Israels militære maktbruk mot palestinerne har skapt sinne blant muslimer både i Norge og andre steder i verden. Mange har hatt vansker for å skille mellom jøder og Israel. En av dem som står bak lørdagens markering, Ali Chishti, har tidligere erklært at han hater jøder på grunn av denne konflikten. Han tok avstand fra dette overfor Dagbladet tidligere denne uka.

– Ali har helt andre meninger nå og han har beklaget det som er skjedd. Vi har tatt avstand fra dem som tenker sånn, sier Jamil, som mener Chishti den gangen hadde et forvrengt bilde av islam.

– Islam er blitt tulla med, konstaterer Jamil.

– Forvrengt

Han tror på det han kaller en sommerfugleffekt: at man kan gå foran med kjærlighet og at andre vil følge etter.

– Det er meningen at det riktige budskapet skal komme fram og at det som er forvrengt, ristes av skuldrene våre, sier han.

Muslimer og jøder går gjennom det samme når de holdes ansvarlig for noe som noen andre har gjort, mener han.

Selv er Jamil tydelig på at han vil skille mellom staten Israel og jødedommen.

– Det er på tide at vi kan bli kjent med hverandre, syns vi. Derfor må vi begrave alle fordommer.

Frykt

Kohn medgir at det noen av medlemmene i trossamfunnet som er skeptiske til lørdagens markering. Det er frykt for at også folk som ikke har fredelige motiver, vil komme.

– Men vi kan ikke la frykten styre oss, sier han, og tror både politiet og demonstrantene sammen vil gjøre sitt for å ta tak i eventuell uønsket oppførsel.

Politioverbetjent Geir Kristiansen i Oslo-politiet sier de vil være synlig til stede utenfor synagogen, men at de ikke har noen informasjon om at det vil være «spesielle deltakere» til stede.

– Vi vil bidra til at det blir en god og trygg markering. Vi har god dialog med initiativtakerne, sier han til NTB.

Markeringen begynner idet jødene avslutter sabbaten med en kveldsgudstjeneste og så markerer overgangen til hverdagen med seremonien havdalah. For første gang vil denne seremonien skje utenfor synagogen. Både Kohn og overrabbiner Michael Melchior vil da si noen ord til demonstrantene. Det vil også flere av arrangørene. (©NTB)

Personvernpolicy