Sandberg: – KrF kan skrive beklagelsen selv

Frp-nestleder Per Sandberg svarte fredag på kritikken. Her er han i Stortinget ved en tidligere anledning. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Frp-nestleder Per Sandberg svarte fredag på kritikken. Her er han i Stortinget ved en tidligere anledning. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Frps nestleder Per Sandberg får støtte fra egne rekker etter utspillet om mislykket integreringspolitikk. Samtidig kommer han med et nytt stikk til KrF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ndberg sendte ut en beklagelse torsdag etter at han ga KrF ansvaret for at unge mennesker knytter seg til terrororganisasjoner.

KrF-leder Knut Arild Hareide mente beklagelsen var halvhjertet og inneholdt så mange forbehold at han vanskelig kunne godta den. Det får Sandberg til å reagere.

– Dersom Hareide ikke er fornøyd med beklagelsen, så kan han heller selv skrive en formulering selv som jeg så kan vurdere – og skrive under på slik at vi kan begynne å diskutere politikk, sier Per Sandberg til NRK fredag.

Les også: Sandberg beklager uttalelse om KrF

Støtte fra Hagen

Gruppeleder i Oslo Frp, tidligere partileder Carl I. Hagen vil ikke kommentere det konkrete og omstridte utsagnet rettet mot Kristelig Folkeparti. Men overfor Aftenposten gir han Sandberg støtte i synet på at multikulturalismen har spilt fallitt.

– Det er på tide at de andre partiene som har glorifisert innvandringen, ser hvilke utfordringer som følger med det, sier Hagen.

Bakgrunnen for diskusjonen mellom Sandberg og Kristelig Folkeparti var et intervju i Klassekampen , hvor Sandberg sier at de andre partiene på Stortinget har lukket øynene for «den voldelige islamske ideologien».

Hagen mener temaene om integrering og forebygging av terror må ses i sammenheng.

– Når vi har et sted mellom 50 og 70 personer som reiser fra Norge for å bli fremmedkrigere, er det klart at vi ikke har greid å smelte sammen og skape en fredelig sameksistens. De som har lojalitet til Norge og føler seg som nordmann, går jo ikke i krig mot eget land, sier han.

– Representativt

Stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen og Christian Tybring-Gjedde tar også til orde for å støtte sin partifelle.

Ellingsen sier til NRK at Sandberg tør være tydelig og taler der andre tier.

– Per er utvilsomt representativ for en stor del av velgerne og medlemmene våre. Jeg tror også utspillet er representativt for hva en god del av oss i Fremskrittspartiet mener, sier Ellingsen.

Han erkjenner at utspillet skapte debatt, men mener det er bra, selv om det knaker litt i sammenføyningene.

– Han har absolutt et poeng. Per har gjennomgående stor støtte i partiet, ikke minst fordi han tør å si ting som få andre tør å si.

Tybring-Gjedde sier til Nettavisen at også KrF må ta ansvar for «den uansvarlige innvandringspolitikken» som er ført i Norge de siste 20-30 årene.

– Det betyr ikke at partiet har noe ansvar for ekstremisme. Det er det kun ekstremistene som har, sier Tybring-Gjedde.

Jensen vil gå videre

Frp-leder Siv Jensen maner partene til ro. Hun mener KrF har fått en klar og uforbeholden beklagelse.

– Jeg tenker at vi nå må roe gemyttene ned. Jeg mener det er mye godt i samarbeidet mellom de fire partiene som vi skal ta vare på, og det har alle fire partiene et ansvar for å gjøre, sa Jensen til NRK.

Personvernpolicy