Meny

KrF-Hareide hudflettet Per Sandberg på direktesendt radio

KrF-leder Knut Arild Hareide var ikke nådig overfor Frps Per Sandberg torsdag. Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nå er det nok. Nå må du roe deg ned, Per Sandberg. Slik avsluttet KrF-leder Knut Arild Hareide det som var ment å skulle være en forsonende prat med Frp-nestlederen.

Hareide brøt tvert av Sandberg, som hadde fått det siste ordet i debatten i NRK-programmet Dagsnytt 18 torsdag. Sandberg beskyldte nemlig Hareide for å stigmatisere ham som en person som ikke har nærhet til det multikulturelle samfunnet han kritiserer.

– Min tålmodighet med deg, Per Sandberg, etter å ha hørt deg her, er nå svært liten. Nå er det nok. Du må roe deg ned og delta i debatten uten å komme med den type uttalelser. At du ikke engang klarer å komme med en klar og tydelig beklagelse, skuffer meg dypt, sa Hareide i en type utbrudd som er svært sjelden kost fra ham.

Da hadde Sandberg tidligere i innslaget beklaget at deler av hans tirade mot Kristelig Folkeparti torsdag morgen «kunne tolkes dit hen» at han mente KrF bidro til «å rekruttere og nærmest direkte ha ansvar for IS' bestialske handlinger i Irak og Syria». Resten av kritikken for det han mener er KrFs del av ansvaret for det multikulturelle samfunnets angivelige fallitt sto han ved.

– Hvis jeg hadde lagt meg flat og holdt kjeft fordi vi sitter i regjering, så hadde jeg ikke gjort jobben min som stortingsrepresentant, sa han.

Les også: Per Sandberg beklager uttalelse om KrF

Solberg: Riktig å beklage

Statsminister Erna Solberg (H) oppfattet tilsynelatende den første beklagelsen fra Sandberg som mer langtrekkende enn den var ment. Det var riktig av Sandberg å beklage, kommenterte hun.

– Det mener jeg var en klok beslutning, uttalelsene i dag tidlig gikk for langt, skriver Solberg i en uttalelse.

Snart kom en likelydende melding fra Frp-leder Siv Jensen. Det var klokt å beklage, mente også hun.

– KrF og Venstre er regjeringens samarbeidspartier, jeg er opptatt av å dyrke det positive i det samarbeidet, skriver Jensen.

Hareide selv kommenterte samarbeidssituasjonen etter klinsjen med Sandberg slik: – Det er en mørk dag for samarbeidet mellom de fire partiene når nestlederen i ett av dem går ut på denne måten. Det er klart at det gjør noe, men jeg skal ikke trekke noen konklusjoner nå i kveld, sa han.

Reaksjon: Solberg og Jensen mener det var riktig å beklage

– Helt hinsides

Det hele startet da Sandberg i en voldsom tirade på NRK P2s Nyhetsmorgen torsdag sa at KrF har ansvaret for at titalls unge mennesker som har vokst opp i Norge, reiser ut og slutter seg til terrororganisasjoner, driver med krigshandlinger og massakrerer barn og kvinner.

Utspillet møtte kraftige reaksjoner hos Venstre og KrF. «Sjokkerende», «helt hinsides», «ekstremt urimelig» og «ødeleggende for samarbeidsklimaet», var noen av ordene som ble brukt.

Sandberg mente først at dette var noe partiene måtte tåle, men snudde senere og beklaget. Han har «full forståelse» for at KrF reagerte på uttalelsene.

Hareide poengterte torsdag kveld – etter å ha snakket direkte med Sandberg for åpne mikrofoner – at han hadde ventet en uforbeholden beklagelse fra nestlederen – og at han langt fra opplevde å ha fått det.

I en SMS til VG torsdag kveld skriver Sandberg: – Hareide har fått nok av Per Sandberg. Det må jeg respektere, og han er vel ikke alene. Jeg sover uansett godt.

Les også: Redaktør: – Sandberg delte lenke til nazi-nettsted

– Opposisjon i posisjon

SV og Arbeiderpartiet kaster seg også inn i debatten og spør hva slags rolle Sandberg egentlig har.

– Per Sandberg har fått en veldig merkelig rolle i offentligheten. Han er nestleder i et parti som sitter i regjering. Samtidig kommer han med utspill som ikke engang ser ut til å dele virkelighetsoppfatning med regjeringen, sier SVs Kirsti Bergstø.

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Eirik Sivertsen mener Sandberg forsøker å sitte i opposisjon og posisjon samtidig.

– Det å sitte i regjering medfører et ansvar for å finne løsninger på de sakene man arbeider med. Per Sandberg er ikke opposisjonspolitiker, nå bør han faktisk oppføre seg som en representant for et regjeringsparti, mener han.
Populært