– Stjerne fløy forbi solsystemet for 70.000 år siden

En kunstner har sett for seg det binære stjernesystemet «Schultz' stjerne», som skal ha passert gjennom Oorts sky i ytterranden av vårt eget solsystem for 70.000 år siden. Illustrasjon: Michael Osadciw/University of Rochester.
En kunstner har sett for seg det binære stjernesystemet «Schultz' stjerne», som skal ha passert gjennom Oorts sky i ytterranden av vårt eget solsystem for 70.000 år siden. Illustrasjon: Michael Osadciw/University of Rochester.

Astronomer mener å ha påvist den nærmeste kjente forbiflyvningen av en stjerne nær vårt solsystem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe astronomer fra USA, Europa, Chile og Sør-Afrika har slått fast at en lyssvak stjerne sannsynligvis fløy gjennom solsystemets avsidesliggende kometsky, Oorts sky, for 70.000 år siden.

Ingen andre stjerner skal ha kommet nærmere vårt solsystem enn denne, som var fem ganger nærmere enn stjernen som ligger nærest oss i dag, Proxima Centauri, heter det i en pressemelding fra Rochesteruniversitetet.

I en rapport i tidsskriftet Astrophysical Journal Letters skriver studiens leder Eric Mamajek fra Rochesteruniversitetet om hvordan han og hans samarbeidspartnere analyserte hastigheten og banen til stjernesystemet, som har fått kallenavnet «Scholz’ stjerne».

Les også: – Utenomjordisk, men ingen meteor

Uvanlige egenskaper

Stjernens bane tyder på at den passerte oss med omtrent 0,8 lysårs (8 billioner kilometer) avstand for 70.000 år siden. I astronomisk forstand er dette nært. Vår nærmeste nabostjerne, Proxima Centauri, ligger 4,2 lysår unna.

I tidsskriftet skriver forskerne at de er 98 prosent sikre på at stjernen reiste gjennom «den ytre Oort sky», et område ved yttergrensen av solssystemet med billioner av kometer, det antatte arnestedet til kometene som går i bane omkring solen.

Scholz’ stjerne har en uvanlig blanding av egenskaper: selv om den er relativt nær («bare» 20 lysår unna) beveger den seg sakte over himmelen. Målinger forskerne gjorde viste at stjernen beveger seg i betydelig hastighet rett bort fra vårt solsystem.

– Målingene viste at den beveget seg bort fra solen, og vi innså at den måtte ha flydd forbi nær oss i fortiden. Målingene ble gjort med store teleskop i Sør-Afrika og Chile.

Les også: Stjernene smiler til deg

Tvillingstjerne

Da all informasjonen ble satt sammen fant forskerne ut at Scholz’ stjerne beveget seg bort fra vårt solsystem, og sporet den tilbake i tid til posisjonen den hadde for 70.000 år siden, da deres modeller viser at den var nærest vår sol.

Av 10.000 datasimuleringer som ble gjennomført viste 98 prosent at stjernen passerte gjennom den ytre Oorts sky.

For øyeblikket er Scholz’ stjerne en liten, lyssvak rød dverg i stjernebildet Monoceros, omkring 20 lysår fra oss. Stjernen er del av et binært stjernesystem: en rød dverg med lav masse (8 prosent av solas) og en brun dverg som følgesvenn (med 6 prosent av solas masse).

Personvernpolicy