Terrormistenkt kvinne: – En latterlig påstand

Seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier at han verken kan bekrefte eller avkrefte opplysningene. Illustrasjonsfoto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier at han verken kan bekrefte eller avkrefte opplysningene. Illustrasjonsfoto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Den norske kvinnen som er mistenkt for å planlegge en selvmordsaksjon i Sverige, sier til TV 2 at det er en latterlig påstand. Hun forteller at hun er på ferie i Tyrkia med ektemannen sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det har blitt publisert i mediene at jeg har tenkt å gjøre et terrorangrep. Hva er det der for noe? Jeg er ikke i Norge, og jeg har ikke tenkt å gjøre noe terrorangrep, sier den 19 år gamle kvinnen til TV 2.

Hun sier hun ikke forstår det som står i mediene. På direkte spørsmål om hun har planer om å sprenge seg selv i luften, svarer hun:

– Er du gæren? Jeg er muslim. Islam tillater ikke det. Hva skal jeg sprenge meg selv for? Det er så latterlig. Det er beklagelig, men jeg måtte bare le da jeg hørte det der.

Les også: – PST advarer om norsk kvinne

Studerer arabisk

Hun sier at hun har reist til Tyrkia på ferie og at hun studerer arabisk der. Hun har tenkt å komme tilbake, men vet ikke når.

– Jeg kommer til å komme tilbake etter hvert.

Tidligere på dagen hevdet moren hennes overfor TV 2 at datteren befant seg i Oslo etter å ha giftet seg i forrige uke.

– Jeg snakker med henne hver dag, hun kommer på besøk hver dag, sier moren, men legger til at datteren ikke bor hjemme hos henne. Hun sier familien har vært i kontakt med politiet og vil søke advokathjelp.

19-åringen mener moren løy fordi hun er bekymret for henne.

Les også: PST varsler kun om ufarlige Syria-krigere

– Hun er ingen terrorist

Også moren avviser påstandene om at 19-åringen planlegger å sprenge seg selv i luften, slik Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal ha varslet svensk politi om.

– De tuller. Hun er ikke en terrorist. Hun er en muslimsk jente, muslimer gjør ikke det. Det er vennene hennes som er i Syria, sier moren. Hun avviser også at datteren har vært i Syria.

Ifølge den svenske avisen Expressen har den norske kvinnen nylig reist til Syria for å få våpentrening. Hun er etterlyst internasjonalt gjennom Interpol.

– Tresifret antall land

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har vært ordknapp i saken, men PSTs seniorrådgiver Martin Bernsen bekrefter overfor Bergens Tidende at sikkerhetstjenesten har sendt ut etterlysning av kvinnen.

– Vi har varslet et tresifret antall land. Dette går gjennom Interpol, men vi går ikke ut med noen detaljer om saken, sier Bernsen. Etterlysningen er kodet «oransje».

– Oransje brukes om et potensielt angrep som utgjør en fare for offentlig sikkerhet. Det er en advarsel om en hendelse, mot en person eller mot et våpen, sier Rachel Billington, kommunikasjonssjef i Interpol.

Svensk politi har ikke villet uttale seg, ifølge NRK.

Sier hun har reist

Kvinnen fortalte flere av sine venner at hun skulle til Tyrkia med ektemannen, men vennene har mistanke om at hun egentlig planla å slutte seg til jihadistgruppen Den islamske staten (IS) i Syria, skriver Expressen.

– Jeg fikk høre at hun har giftet seg og reist fra Norge. Jeg har hørt at hun ville reise og krige i Syria. Jeg har ikke snakket med henne siden i fjor sommer, sier en venninne til TV 2. Hun har ikke snakket med 19-åringen siden i fjor sommer.

Et mannlig familiemedlem sier til Dagbladet at kvinnen har reist bort, men at det er to måneder siden han snakket med henne.

Jeg snakket med henne på en dårlig telefonlinje. Samtalen ble brutt etter to minutter. Jeg fikk aldri til å spørre henne hvor hun var. Jeg tror ikke hun er der for å trene med våpen. Jeg har aldri hørt henne snakke om det, sier han.

Ifølge avisen har rundt 150 personer med norsk tilknytning reist til Syria og sluttet seg til IS

Personvernpolicy