Porosjenko vil ha slutt på spill for galleriet

President Petro Porosjenko krever en ekte våpenhvile øst i Ukraina. Foto: Valentyn Ogirenko (Reuters)
President Petro Porosjenko krever en ekte våpenhvile øst i Ukraina. Foto: Valentyn Ogirenko (Reuters)

Ukrainas president Petro Porosjenko uttrykker stor misnøye med utviklingen i øst og ber andre ledere om ikke å late som om våpenhvilen fungerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig melder forsvarsdepartementet i Kiev at minst 90 soldater er tatt til fange under kampene om byen Debaltseve, og at 82 soldater er savnet.

Da de ukrainske regjeringssoldatene trakk seg ut av byen onsdag, ble dessuten 13 soldater drept og 157 såret, ifølge departementet.

Porosjenko ber nå andre land slutte å late som om våpenhvilen fungerer.

Tilbaketrekkingen av tusenvis av soldater fra Debaltseve skjedde etter at opprørere gjennomførte en storstilt offensiv mot byen. Soldater har fortalt at de ble utsatt for kraftig beskytning idet de dro.

I forrige uke ble partene enige om en ny Minsk-avtale, men våpenhvilen som skulle gjelde fra søndag, er ikke blitt respektert.

Les også: Russland slakter Ukrainas forslag om fredsstyrker

Nye angrep

Torsdag ble det igjen meldt om separatistangrep mot regjeringsstillinger i Øst-Ukraina, denne gangen mot den lille byen Sjyrokine, 3 mil fra havnebyen Mariupol.

– Akkurat nå er det granatangrep mot Sjyrokine, sier en talsmann for de ukrainske styrkene. – Opprørerne bringer inn reservestyrker, føyer han til.

Samme dag endte et telefonmøte mellom Porosjenko, Russlands president Vladimir Putin, Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel med at alle fire fordømte bruddene på våpenhvilen og ba om at Minsk-avtalen blir overholdt «fullt og helt».

Ifølge kontoret til Hollande er alle fire enige om at det nå skal gjøres et nytt forsøk på å innføre avtalen.

– Representanter for OSSE bør møte partene på bakken for at disse tiltakene skal bli iverksatt umiddelbart, skriver Hollandes kontor.

Les også: Minst 14 ukrainske soldater drept siste døgn

Krass uttalelse

Etter samtalen la Porosjenko ut en krass uttalelse på sin egen nettside, der han fremholder at det er uaktuelt å trekke ut tunge våpen fra frontlinjen før våpenhvilen virkelig fungerer.

Han understreker at volden fortsetter til tross for at det er enighet om at det skal utplasseres observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) allerede torsdag.

Dagen før uttalte Porosjenko at han ønsker en utplassering av internasjonale fredsstyrker, men utspillet er blitt mottatt med stor skepsis i Moskva, som mener det betyr at regjeringen i Kiev ikke har tenkt å overholde avtalen.

Les også: Storbritannia: – Putin kan true baltiske land

Gasskutt?

Ifølge separatistkilder vil ukrainske myndigheter nå stenge gassforsyningene til de opprørskontrollerte områdene.

– Klokken 15 (ukrainsk tid) vil myndighetene i Kiev stenge for all gass til Luhansk og Donetsk, sier separatistlederen Gennadij Tsypkalov til nyhetsbyrået TASS.

Torsdag ble det målt ti minusgrader i Luhansk, og gasskutt vil få store konsekvenser for lokalbefolkningen.

Ifølge TASS vurderer nå russiske myndigheter hvorvidt de skal sende gass som humanitær hjelp til de separatistkontrollerte områdene.

Personvernpolicy