– Voldtok 200 kvinner og jenter på 36 timer

Kvinner og barn fotografert i landsbyen Tabit nord i Darfur, der det har kommet frem påstander om at kvinner har blitt voldtatt av styrker alliert med regjeringen i Sudan. Arkivfotoet fra 20. november 2014 er tatt under en pressetur organisert av myndighetene. Foto: Scanpix/AP.
Kvinner og barn fotografert i landsbyen Tabit nord i Darfur, der det har kommet frem påstander om at kvinner har blitt voldtatt av styrker alliert med regjeringen i Sudan. Arkivfotoet fra 20. november 2014 er tatt under en pressetur organisert av myndighetene. Foto: Scanpix/AP.

En rapport offentliggjort av Human Rights Watch forrige uke dokumenterer 200 påstander om voldtekter i Tabit i Darfur mellom 30. oktober og 1. november i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-oppdraget i Darfur, UNAMID, gjennomførte sin egen etterforskning i Tabit i fjor, og offentliggjorde en pressemelding 10. november der det het at man «hverken fant bevis eller informasjon knyttet til mediepåstandene i den angjeldende perioden», melder IPS News.

Men talsperson for FNs generalsekretær, Stéphane Dujarric, uttalte 17. November at «den sterke tilstedeværelsen av militære og politi i Tabit gjorde det vanskelig å konkludere i etterforskningen», og ba UNAMID skulle få bedre adgang til å gjennomføre sin gransking.

Da rapporten fra Human Rights Watch (HRW) ble offentliggjort hadde UNAMID fremdeles ikke fått slik adgang, og FN-uttalelsen fra 10. november ligger fremdeles på deres hjemmesider uten nærmere opplysninger.

Se også: Bred innsats for å snu voldsutvikling i Sør-Sudan

Presidenten etterlyst

USAs FN-representant Samantha Power uttalte forrige torsdag: «Fordi regjeringen i Sudan nektet FN en ‘grundig etterforskning»’ er vi avhengige av organisasjoner som HRW for å samle inn vitneutsagn og belyse hva som har skjedd».

Russland har gått god for den sudanske regjeringens egen granskning, som konkluderer med at ingen voldtekter fant sted, og har bedt USA å stanse de økonomiske sanksjonene mot Sudan, som Russland hevder bidrar til den pågående volden i området.

Den internasjonale straffedomstolen har etterlyst Sudans president Omar al-Bashir siden mars 2009, for hans rolle som indirekte medvirkende til krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Les også: Afrikanske ledere i Sør-Sudan for å mekle

– Veiskille for FN

– FN står ved et veiskille. Verdensorganisasjonen må bestemme seg for at den mener det den sier. Om den fortsatt vil forplikte seg til å beskytte Darfurs millioner av innbyggere, eller erklære nederlag og overlate dem til seg selv, sier UNAMIDs tidligere talsperson, nå varsler, Aicha Elbasri til IPS News.

UNAMIDs mandat utløper i slutten av juni.

– Enten vil mandatet ikke bli fornyet, eller det vil bli fornyet på en måte som er meningsløs, sier Sudanforskeren professor Eric Reeves til IPS News.

– Gitt økningen i voldshandlinger vil vi se en større mengde sivile ødeleggelser og intern fordriving. Dette har pågått i minst tre år nå.

Personvernpolicy