Mildt, ustabilt og ikke mye godvær i vente

Mange fylker har vinterferie kommende uke. Selv om værvarselet ikke er det aller beste, kan det bli snø mange steder, men også en del vind. Her blåser det på Gaustablikk i en påskeferie. Foto: Jon Eeg (NTB scanpix)
Mange fylker har vinterferie kommende uke. Selv om værvarselet ikke er det aller beste, kan det bli snø mange steder, men også en del vind. Her blåser det på Gaustablikk i en påskeferie. Foto: Jon Eeg (NTB scanpix)

Mildværet fortsetter i helgen og ut i neste uke. Over hele landet må unge og voksne på vinterferie pent forberede seg på regn, sludd og generelt urolig vær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det ustabile, skiftende og ganske milde været fortsetter inn i neste uke. Det blir nedbør av og til i hele landet, og det blir nok ikke stabilt godvær noen steder, sier statsmeteorolog Arild Mentzoni til NTB.

Nedbøren kommer som regn eller sludd i lavlandet i Sør-Norge, mens det blir sludd og kanskje snø stort sett over hele den nordlige landsdelen.

– Det blir ikke spesielt store mengder. Vestlandet er nok mest utsatt, sier meteorologen.

Les også: Du kan melde været med din egen nese

Mulighet for sol

Etter en lengre periode med uvanlig høye temperaturer for årstiden, går det mot noen kjøligere dager allerede fra helgen. Spesielt vil folk som begynner eller avslutter vinterferien på fjellet i Sør-Norge denne helgen merke at kvikksølvet kryper et stykke under null om nettene.

– Juvasshytta hadde for eksempel én varmegrad natt til torsdag, men her blir det kaldere. I fjellet vil nedbøren allerede fra fredag komme som snø, og det blir dermed generelt bedre forhold for skigåing enn det har vært på en stund, mener Mentzoni.

Sjekk været der du er

Etter en blåfrossen januar har februar vært langt mildere enn normalt i hele landet. Der hvor sola klarer å presse seg gjennom skydekket vil den kunne varme godt i kinnene i dagene som kommer.

– Det blir litt varierende temperaturer, men mildere enn normalt. Sola begynner å få mer og mer makt, så det kan bli høyere temperaturer på dagtid rundt omkring i landet, sier statsmeteorologen.

Les også: Bløt snø kan gi svensk VM-jubel

Godt over normalen

I lavlandet i Sør-Norge vil gradestokken vise rundt null om natta og litt mer på dagtid. Også i Nordland kan man oppleve plussgrader på dagtid, mens Troms og Finnmark neppe får temperaturer over nullpunktet.

– Det er uansett mildt for årstiden. Normalt har vi nå passert den kaldeste delen av vinteren, men likevel ligger vi godt over normalen i februar i stort sett hele landet, sier Mentzoni.

Meteorologene både i Oslo, Bergen og Tromsø varsler økende vind de neste dagene, opp mot kuling både i kystområder og i fjellet. Spesielt deler av Vestlandet og Nordland vil lørdag og deler av søndag få en del vind, men langt unna ekstremværet Ole.

Fra natt til mandag kan det imidlertid bli rimelig friskt, og det vil nærme seg storm sør for Stad og Dovre.

Vinterferie

Denne uka har skoler i store deler av landet hatt vinterferie, mens mange fylker følger etter i uke ni. Da stenger skolene i Buskerud, Oppland, Aust- og Vest-Agder, Hordaland, Nordland og Troms. I Finnmark må barna ta til takke med bare to feriedager på torsdag og fredag neste uke.

Personvernpolicy