Russland slakter Ukrainas forslag om fredsstyrker

Ukrainas president Petro Porosjenko (t.h.) ønsker at internasjonale fredsstyrker overvåker våpenhvilen i landet, men det vil separatistene ikke ha noe av. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Ukrainas president Petro Porosjenko (t.h.) ønsker at internasjonale fredsstyrker overvåker våpenhvilen i landet, men det vil separatistene ikke ha noe av. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Både Russland og separatistene i Ukraina tar sterkt avstand fra forslaget om å utplassere fredsbevarende styrker med FN-mandat øst i landet, slik Ukrainas president ønsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin går så langt som å si at utspillet er et forsøk på å ødelegge Minsk-avtalen som ble inngått i forrige uke.

– Når noen, i stedet for å gjøre det han har gitt sin tilslutning til, foreslår et nytt skjema så kort tid etterpå, skaper det mistanke om at han ønsker å ødelegge Minsk-avtalen, sier Tsjurkin til nyhetsbyrået RIA Novosti.

– Svært negative

De russiskvennlige opprørerne uttrykker også dyp skepsis til president Petro Porosjenkos forslag.

– Dette er faktisk et brudd på tiltakspakken som er ment å iverksette Minsk-avtalen. Så vi har en svært negativ holdning til dette, sier separatistlederen Denis Pusjilin.

Han varsler at saken kan komme til å bli tatt opp med «de utenlandske lederne som er garantister for at Ukraina overholder sine forpliktelser».

Porosjenko mener det trengs internasjonale styrker for å overvåke våpenhvilen mellom separatistene og regjeringsstyrkene. I et hastemøte onsdag kveld vedtok Ukrainas nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd at Ukraina skal be om dette.

Les også: Storbritannia: – Putin kan true baltiske land

EU-styrker?

Ukrainas EU-utsending, Kostiantyn Jelisjejev, går enda lenger og sier at det trengs en militæroperasjon i regi av EU.

– Vi trenger noen innovative ideer på dette stadiet. EU har mye erfaring med slike militære operasjoner. Det fungerte på Balkan for å gjeninnføre fred og stabilitet. Hvorfor skulle ikke EU være i stand til å gjøre det i Donbass også, sier han til den tyske avisen Die Welt.

Den avtalte våpenhvilen skulle tre i kraft søndag, men siden har separatistene iverksatt en større offensiv mot byen Debaltseve, som nå er under opprørernes kontroll.

Både EU og NATO har rettet kraftig kritikk mot bruddene på våpenhvilen.

Les også: Frykter russisk hybridkrig mot Norge

Personvernpolicy