Ødelagt E18-bro sprenges lørdag

Skadene på Skjeggestadbrua er omfattende. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)
Skadene på Skjeggestadbrua er omfattende. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ødelagte Skjeggestadbrua på E18 ved Holmestrand skal sprenges lørdag. Sprengningen var planlagt gjennomført tidligere i uka, men er utsatt av sikkerhetshensyn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brua kollapset 2. februar, da grunnen rundt bruas fundament skled ut. Ingen personer kom til skade i hendelsen. E18 ble stengt i begge retninger.

Sprengningen skjer klokka 14.00 lørdag, opplyser Statens vegvesen onsdag.

– Teknisk utfordrende

– Sprengingen av Skjeggestad bru er teknisk utfordrende, og det viktigste er å ivareta sikkerheten for alle som så langt har arbeidet med prosjektet, heter det i en pressemelding.

Blant annet viste forarbeidene at jobben med å frilegge armering og spennkabler i brua var mer omfattende enn først antatt.

Før sprengingen er det lagt ut om lag 2.000 kubikkmeter med løse Leca-kuler under den delen av brua i sørgående løp som skal sprenges. Denne massen skal fungere som pute for bruelementene når de faller, opplyser Vegvesenet.

Fjernstyrte maskiner

Det har ikke vært mannskaper under brua i forberedelsene, og alt arbeid under brua er gjort med fjernstyrte maskiner. På grunn av de usikre grunnforholdene har det vært for risikabelt til at personell har kunnet bevege seg under bruene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Boringen og meislingen av brudelene som skal sprenges, har derfor foregått fra kurver som har hengt fra en kran, og ladingen av salvene har foregått på samme måte. Dette har vært tidkrevende arbeid og en av årsakene til at sprengningen er utsatt til lørdag, opplyser Vegvesenet.

Sperret for publikum

Området blir avsperret for publikum, men mediene får tildelt faste steder der de kan stå. Det er en sikkerhetssone på 300-500 meter rundt selve brua.

Vegvesenet har leid inn et eget firma for å filme sprengningen fra et ubemannet minihelikopter, en såkalt drone – og det blir direkteoverføring via NRK og andre medier.