Spesialenheten mener å ha avslørt hasjvarsel fra Eirik Jensen

Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn (Scanpix)
Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn (Scanpix)

Spesialenheten mener Eirik Jensen SMS-varslet Gjermund Cappelen om at 300 kilo hasj var tatt i en politiaksjon. Forsvarer John Christian Elden avviser påstander om kodede SMS-er.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spesialenheten mener å ha dekodet en tekstmelding Jensen skal ha sendt hasjsmugler Gjermund Cappelen, og at den varslet om «300 kilo hasj i grøfta», ifølge VG.

Meldingen – som Spesialenheten mener var skrevet i et mystisk kodespråk bare Jensen og Cappelen forsto – skal inneholde tallet 300, to kodeord for hasj og at dette var gått «i grøfta».

Etterforskerne mener dessuten å ha funnet tydelige mønstre i kommunikasjonen mellom Jensen og Cappelen. Den skal ha blitt sterkt intensivert i perioder da Cappelen ventet hasjpartier, og skjedde i form av tekstmeldinger skrevet i kodespråk.

Cappelen har forklart seg om flere tekstmeldinger før politiet fant dem på de mange mobiltelefonene hans. Disse forklaringene skal stemme overens med de tekniske funnene etterforskerne senere har gjort.

Les også: Jensen nekter å la seg avhøre av frykt for lekkasjer

– Som å spørre tyskerne

Eirik Jensens forsvarer, advokat John Christian Elden, fremholder overfor NTB at Cappelens påstander om hva angivelig kodede tekstmeldinger inneholdt, er verdiløse som bevis.

– Å bruke Cappelen som kodeknekker må ha samme verdi som om engelskmennene skulle spurt tysk etterretning om hvordan Enigma virket under andre verdenskrig, skriver forsvareren i en SMS.

Britene brukte betydelige ressurser på å knekke kodene til den tyske krypteringsmaskinen Enigma under andre verdenskrig, hvilket er beskrevet i Morten Tyldums prisbelønte film «The Imitation Game».

Elden og advokat Arild Holden overtok nylig som forsvarere for Cappelen etter advokat Jens-Ove Hagen. Elden aviser å kommentere saken ytterligere før han har fått satt seg grundigere inn i den.

Heller ikke etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten har ønsket å kommentere VGs artikkel onsdag.

Les også: Politiet fant syv år gamle tekstmeldinger fra Eirik Jensen

Cappelen nøkkelbevis

Cappelens forklaringer er Spesialenhetens nøkkelbevis mot den tidligere betrodde og profilerte politilederen. Han er mannen som trakk Jensen inn i den svært omfattende hasjsaken han selv er siktet i.

Jensen ble pågrepet 24. februar i fjor og er siktet for å ha gitt Cappelen taushetsbelagt informasjon og varsler som har gjort det lettere for ham å smugle store mengder hasj inn i Norge. Formelt lyder siktelsen på grov korrupsjon og grov narkotikaforbrytelse.

Sentralt i bevisene er flere mobiltelefoner og en rekke SMS-er som skal ha gått mellom politimannen og Cappelen. Tidligere forsvarer Hagen har bekreftet at det var en relasjon mellom de to i flere år, at kommunikasjon dem imellom derfor var naturlig og at relasjonen var knyttet til Jensens jobb som polititjenestemann.

Personvernpolicy