Svensk politi får ros etter København-terror

Mange har lagt ned blomster utenfor Krudttønden på Østerbro. En svensk politimann får æren for å ha stanset angriperen fra å ta seg inn i kulturhuset ved å skyte mange skudd mot ham. Foto: Hannibal Hanschke (Reuters)
Mange har lagt ned blomster utenfor Krudttønden på Østerbro. En svensk politimann får æren for å ha stanset angriperen fra å ta seg inn i kulturhuset ved å skyte mange skudd mot ham. Foto: Hannibal Hanschke (Reuters)

Det var svenske politifolk som skjøt mot gjerningsmannen og avverget et større angrep mot Krudttønden i København, ifølge politikilder. Dansk politi vil verken bekrefte eller avkrefte opplysningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To svenske politifolk var til stede for å beskytte den svenske kunstneren Lars Vilks under arrangementet på Østerbro lørdag. Den ene kan med sin opptreden ha forhindret en massakre, sier en politikilde til avisen Sydsvenskan.

– Han tømte hele magasinet sitt mot ham og avbrøt angrepet, sier kilden, som har nær kjennskap til hendelsen.

– Politibetjentene oppfattet det som om gjerningsmannen ble truffet, men han kan ha hatt en beskyttelsesvest på seg, sier den anonyme kilden videre.

Den danske Politiklagemyndigheten (DUP), som er politiets interne etterforskningsorgan, har nå inndratt fem politivåpen, både svenske og danske, etter skytingen ved Krudttønden. Det er funnet seks avskutte politipatronhylser, melder Ritzau.

Les også: Vilks: – Dansk politi undervurderte trusselen

– Kun svenske skudd

Ifølge opplysningene til Sydsvenskan var det kun de to svenske politibetjentene som besvarte ilden.

Politiet i København vil verken bekrefte eller avkrefte opplysningene på nåværende tidspunkt. De vil heller ikke opplyse om den nå døde 22-åringen, Omar Abdel Hamid El-Hussein, hadde på seg en skuddsikker vest eller ikke.

Advokat Torben Koch, som representerer de danske politifolkene som natt til søndag skjøt og drepte El-Hussein på Nørrebro i København, har også uttalt at 22-åringen antakeligvis hadde på seg skuddsikker vest.

Under skuddvekslingen på Nørrebro avfyrte politifolkene opptil 30 skudd mot El-Hussein, ifølge Koch.

Les også: Brende: Viktig å stanse terror-reklame på sosiale medier

Automatvåpen

Da gjerningsmannen kom til Krudttønden, hadde han med seg et automatvåpen av samme type som det danske militæret bruker. Han skjøt inn i kulturhuset fra utsiden.

Den danske filmmannen Finn Nørgaard (55) ble drept, mens tre politibetjenter ble såret. Noen timer senere angrep 22-åringen vakter utenfor en synagoge. Den 37 år gamle danske jøden Dan Uzan ble drept, mens to politifolk ble såret.

Svensk politi vil ikke kommentere opplysningene om at det kun var svenske politifolk som skjøt mot El-Hussein ved Krudttønden.

– Jeg vi si følgende: De opptrådte forbilledlig, og vi er meget stolte over hvordan de opptrådte i denne situasjonen, sier Jarl Holmström, regionsjef hos svensk politi, til Sydsvenskan.

Personvernpolicy