Utslitte ukrainske soldater trakk seg ut av Debaltseve

Utslitte ukrainske soldater trakk seg ut av den viktige byen Debaltseve onsdag. EU fordømmer brudd på våpenhvilen i byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konflikten i Ukraina:
  • Den væpnede konflikten tok til i midten av april 2014 da prorussiske separatister gjorde opprør øst i landet.
  • Da hadde Russland allerede i mars annektert halvøya Krim.
  • Over 5.500 mennesker er så langt drept i krigen mellom opprørerne og den ukrainske hæren.
  • I september inngikk partene – regjeringen i Kiev og de prorussiske separatistene i øst – en avtale som skulle gjøre slutt på striden. Avtalen er blitt brutt en rekke ganger.
  • Til tross for våpenhvilen har separatistene tatt kontroll over enda flere områder.
  • Ukrainas regjering har bedt vestlige land om våpenhjelp for å kunne bekjempe opprørerne, som ifølge NATO har fått omfattende hjelp fra Russland.
  • 12. februar ble partene enige om en ny våpenhvile. Avtalen inneholder også en fremdriftsplan for varig fred i Donbass-området. Våpenhvilen trådde i kraft 15. februar, men er alt på randen av kollaps.

(Kilde: Ritzau, NTB)

De prorussiske opprørerne har nå full kontroll over den strategisk viktige byen, tre dager etter at våpenhvilen skulle tre i kraft.

Et titalls stridsvogner, pansrede kjøretøy og lastebiler med flere hundre ubarberte og medtatte soldater rullet onsdag inn i Artemivsk, den Kiev-kontrollerte byen som ligger nærmest Debaltseve.

– Vi skulle ha trukket oss ut tidligere, sier en utslitt soldat til nyhetsbyrået AFP.

Minst fem likposer med døde soldater hadde blitt med på retretten og ble observert utenfor likhuset i byen av nyhetsbyråets reporter.

Onsdag skulle lederne i Ukraina, Russland, Tyskland og Frankrike ha nye telefonsamtaler om gjennomføringen av Minsk-avtalen, opplyser USA.

EU fordømmer

EUs utenrikssjef Federica Mogherini fordømte onsdag det hun kaller et klart brudd på våpenhvilen i Debaltseve. Hun sier også at EU er klar til å iverksette «passende tiltak» hvis bruddene på våpenhvilen og andre deler av Minsk-avtalen fortsetter.

Russland og de prorussiske opprørerne har hevdet å ha omringet opptil 8.000 ukrainske soldater i Debaltseve de siste ukene, men regjeringen i Kiev har avvist opplysningen.

Da våpenhvilen trådte i kraft søndag, fortsatte opprørerne kampen for å få kontroll over den strategisk viktige byen, som ligger mellom de selverklærte folkerepublikkene Luhansk og Donetsk.

Les også: – USA-støtte til Ukraina vil gi «enorm skade»

Kritisk øyeblikk

– Dette er et kritisk øyeblikk for europeisk sikkerhet, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på vei inn til møte med EUs forsvarsministre i Riga.

– Akkurat nå ser vi en veldig vanskelig situasjon i Øst-Ukraina. Vi ser at våpenhvilen ikke er blitt respektert, vi ser at separatistene i Øst-Ukraina gjør fremskritt. De har brukt avanserte våpen i angrep på ukrainske soldater i Debaltseve, sier han og slår fast at Russland bistår de østukrainske separatistene med tungt utstyr, avanserte våpen, soldater og opplæring.

I løpet av døgnet fram til uttrekkingen ble 22 ukrainske soldater drept og over 150 skadd i sammenstøt med separatistene i byen, ifølge ukrainske myndigheter.

Se videointervju med Stoltenberg øverst i saken hvor han gir Russland klar beskjed om å trekke ut styrkene.

Les også: Kerry: – Putins handlinger vil slå tilbake på ham selv

– Planlagt

Ifølge Ukrainas president Petro Porosjenko var retretten planlagt.

– I morges fullførte de væpnede ukrainske styrkene og Nasjonalgarden en planlagt og organisert tilbaketrekking fra Debaltseve. På nåværende tidspunkt kan vi si at 80 prosent av våre enheter har dratt, het det i en uttalelse fra Porosjenko onsdag formiddag før han reiste til fronten for å møte soldatene som har forlatt byen.

Ukrainske kilder opplyser at soldatene ble forsøkt stanset av prorussiske separatister idet de forlot byen, og onsdag formiddag ble det også meldt om gatekamper i byen.

Les også: Russland: – Vesten prøver å destabilisere Ukraina

– Gatekamper

– Fienden forsøker å sperre veiene og hindre at styrkene kommer seg ut, skrev Semen Sementsjenko, en regjeringsvennlig paramilitær kommandant, på Facebook onsdag formiddag.

Fra motsatt hold kom det meldinger om at flere hundre ukrainske soldater hadde overgitt seg og gitt fra seg våpnene.

– I Debaltseve gir ukrainske styrker fra seg mengder av våpen. Det omfatter hundrevis av personer, sier den prorussiske tjenestemannen Maksin Lesjtsjenko til separatistenes pressetjeneste DAN.

Personvernpolicy