Vilks: – Dansk politi undervurderte trusselen

Den svenske kunstneren Lars Vilks under et foredrag han holdt på Deichmanske bibliotek i Oslo i oktober i fjor. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Den svenske kunstneren Lars Vilks under et foredrag han holdt på Deichmanske bibliotek i Oslo i oktober i fjor. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunstneren Lars Vilks, som trolig var målet for det ene terrorangrepet i København, mener dansk politi undervurderte trusselen mot ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet hadde ikke tatt hensyn til at situasjonen hadde forverret seg etter terrorangrepene i Paris i januar, mener den svenske kunstneren.

– De trappet ikke opp sikkerheten lørdag. Det var det samme som vi har hatt før, sier Vilks til nyhetsbyrået AFP.

Én person ble drept og flere andre såret i angrepet mot seminaret om ytringsfrihet hvor Vilks deltok. Han har inntrykk av at gjerningsmannen – som etter alt å dømme var 22-åringen Omar El-Hussein – hadde bedre våpen enn politiet.

– De må vurdere om de trenger å være bedre bevæpnet, sier han.

Flyttet til hemmelig sted

Vilks har mottatt en rekke drapstrusler etter at han tegnet profeten Muhammed som hund i 2007. Al-Qaida har satt en pris på hodet hans, og han er flere ganger blitt utsatt for voldelige angrep.

Tirsdag ble det kjent at Vilks' hus i Skåne i Sverige er blitt avsperret av politiet. 68-åringen selv er blitt flyttet til et hemmelig sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om han lenge har levd under politibeskyttelse, har Vilks fortsatt med å delta i samfunnsdebatten og tale om verdien av ytringsfrihet.

– Jeg har ingen planer om å gi opp, sier kunstneren, som likevel erkjenner at det blir vanskelig å tale offentlig hvis «en militæroperasjon» må iverksettes hver gang.

– Skjedde ikke noe

Gjerningsmannen i København angrep en synagoge i byen i tillegg til seminaret hvor Vilks deltok.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har uttalt at sikkerhetstiltakene rundt danske jøder ble trappet opp etter terrorangrepene i Paris. Men dette samsvarer ikke med inntrykket til Det Jødiske Samfund i Danmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Menighetens formann Dan Rosenberg Asmussen sier til avisen Jyllands-Posten at han ble innkalt til et møte med justisministeren etter Paris-angrepene i januar.

– Etter det skjedde det faktisk ikke noe, sier Asmussen, som har inntrykk av at det først var etter helgens terrorangrep i København at sikkerheten ble skjerpet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Én person ble drept i angrepet mot Københavns Synagoge natt til søndag.

– Burde gjort mer

Omar El-Hussein gjennomførte terrorangrepene et par uker etter at han var løslatt fra fengsel, ifølge dansk politi.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) var blitt varslet av kriminalomsorgen om at den voldsdømte 22-åringen var blitt radikalisert. Når PET får spørsmål fra avisen Berlingske om hva de gjorde med saken, er svaret at det ikke var grunn til å tro at El-Hussein planla angrep.

– Det burde vært reagert på flere nivåer. Som et minimum burde PET personlig ha besøkt ham og gjort en risikovurdering, sier den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp til avisen.

Var det behov for ytterligere etterforskning, kunne PET ha satt i gang overvåking av 22-åringen, ifølge forskeren.

Den tidligere PET-ansatte Frank Jensen mener det så langt ikke er grunn til å fastslå at etterretningsorganisasjonen har sviktet. PET kan ha iverksatt tiltak som de foreløpig ikke ønsker å opplyse om, påpeker han.