Bitter bonde-strid om rovdyr også i EU

ULVESTRID HER OG DER: EUs bønder ser ingen annen råd enn å bryte samarbeidet om rovdyrpolitikken. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
ULVESTRID HER OG DER: EUs bønder ser ingen annen råd enn å bryte samarbeidet om rovdyrpolitikken. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Strid mellom rovdyr og bygder også i EU: Bondeorganisasjonene trekker seg i protest fra samarbeidet om rovdyrpolitikk i EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– EUs plattform for løsning av omfattende rovdyrangrep på husdyr, tar bare hensyn til vern av store rovdyr i stedet for å finne løsninger for å forbedre situasjonen for lokale bygdefolk.

Det sier generalsekretær Pekka Pesonen i EUs paraplyorganisasjoner for landbruket, Copa-Cogeca i en pressemelding.

De erklærte mandag at landbruket trekker seg fra dialogen med EU-kommisjonen om hvordan rovdyrpolitikken skal utformes.

Som i Norge er det en følelse av avmakt og frustrasjon blant bygdefolk i rovdyrutsatte områder i EU.

Les også: Vurderer varetekt for siktede etter ulvejakt

– EU-kommisjonen lytter ikke til jordbrukets bekyminger og vi besluttet derfor å trekke oss ut av plattformen. Vi ble med på arbeidet for å utforme en plattform for sameksistens mellom store rovdyr og folk fordi vi trodde vi kunne håndtere problemene. Men ingen løsning er funnet, sier

Ifølge organisasjonen vokser antall store rovdyr drastisk. Størst er rovdyrkonflikten i Sverige, Finland og Frankrike. Det gir store inntektstap og truer ifølge Copa-Cogeca livsgrunnlaget til mange bønder.

Det skal være 17.000 bjørner, 12.000 ulver, 9000 gauper og 1000 jerver i områder der jordbruk er den viktigste næringsveien.

Les også: Bønder får erstatning for drept sau uten bevis

– Det strenge vernet av store rovdyr med symbolverdi truer eksistensen av artsrike grasbeiter der mange andre vernede arter er avhengige av beiting, sier Pesonen også.

Personvernpolicy