Foreldelsesfristen for mordbrann fjernes

Scandinavian Star ble tauet til Lysekil i Sverige etter brannen i april 1990. 159 mennesker mistet livet. Arkivfoto: Per Løchen (NTB scanpix)
Scandinavian Star ble tauet til Lysekil i Sverige etter brannen i april 1990. 159 mennesker mistet livet. Arkivfoto: Per Løchen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heretter blir saker om mordbrann ikke foreldet. Dermed kan en eventuell brannstifter om bord på Scandinavian Star straffes selv om det 7. april har gått mer enn 25 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget – som ble lagt frem av Senterpartiets Jenny Klinge og Heidi Greni – er behandlet i justiskomiteen på Stortinget, som tirsdag gikk inn for å fjerne foreldelsesfristen.

Enstemmig komité

– Jeg er svært glad for at en enstemmig komité går inn for dette. Dette handler om å behandle mordbrann på lik linje med andre drap. Det er derfor viktig at Stortinget opphever foreldelsesfristen også for mordbrann, sier Klinge.

Hvis fristen på 25 år hadde blitt stående, ville Scandinavian Star-brannen vært foreldet 7. april i år. Nå kan saken etterforskes videre.

– Det fortjener alle de 159 som omkom i ulykken, samt alle etterlatte, sier Jenny Klinge.

Les også: Støttegruppe glade for Scandinavian Star-gransking

Nye metoder

– Ingen som begår slike handlinger, som medfører tap av menneskeliv og store materielle ødeleggelser, skal føle seg trygge på at de ikke blir tatt. Nye etterforskningsmetoder og nytt analyseverktøy kan muligens gi flere svar i dag enn for få år siden. Dette gir politiet mulighet til å jobbe med sakene over tid og undersøke ting på nytt. På den måten skal eventuelle gjerningspersoner bli stilt til ansvar, fortsetter Sp-representant Klinge.

Opphevelsen gjelder straffelovens paragraf 148, som har en strafferamme på 21 års fengsel. Også hvis ingen mister livet i brannen, kan gjerningspersonen straffes etter denne lovbestemmelsen.

Les også: Politiet med razzia hos Scandinavian Star-vitne

Fra før er foreldelsesfristene for drap, voldtekt og incest fjernet.