Avis: Politireformen presenteres klokken 18

Ifølge politimesteren i Vest-Finnmark kan det gå ut over beredskapen dersom politiet opererer innenfor andre grenser enn beredskapsinstitusjoner de samarbeider med. Arkivfoto: Kyrre Lien (NTB scanpix)
Ifølge politimesteren i Vest-Finnmark kan det gå ut over beredskapen dersom politiet opererer innenfor andre grenser enn beredskapsinstitusjoner de samarbeider med. Arkivfoto: Kyrre Lien (NTB scanpix)

Høyre, Frp og Venstre er enige om «grunnlaget for nærpolitireformen», og den legges frem på Politihøgskolen i Oslo tirsdag klokken 18.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om politireformen:
  • Politianalysen fra 2013 anbefalte at antall politidistrikter kuttes fra 27 til 6, og antall lensmannskontorer og tjenestesteder fra 354 til 210.
  • I tillegg presenterte analysen en såkalt mellomløsning med ti politidistrikter og en fylkesmodell med 18 politidistrikter.
  • Politianalysen ble bestilt som følge av den krasse kritikken av politiet i 22. juli-kommisjonens rapport fra 2012.
  • Mandag meldte VG at Høyre, Frp og Venstre var blitt enige om at det skal være 12 politidistrikter. Justisminister Anders Anundsen benektet imidlertid mandag kveld overfor NRK at det var enighet om reformen.

Kilder opplyste tidligere tirsdag til Sunnmørsposten at det blir en inndeling i tolv politidistrikt, mot dagens 27 – slik flere medier meldte allerede mandag.

Dette bekrefter justisminster Anders Anundsen på pressekonferansen som startet klokken 1800.

Ifølge samme kilde ga Venstres stortingsgruppe sin tilslutning til forslaget under et gruppemøte tirsdag formiddag, etter at gruppen mandag valgte å ta en pause i forhandlingene.

Ulf Leirstein i Frp sier til VG at gruppemøtene i regjeringspartiene starter klokken 16.

Statsminister Erna Solberg (H), justisminister Anders Anundsen (Frp) og Venstres Iselin Nybø skal presentere avtalen på en pressekonferanse på Politihøgskolen klokken 18.

– God tone

Høyres komitenestleder i justiskomiteen, Anders B. Werp, vil verken bekrefte eller avkrefte Sunnmørspostens opplysninger.

– Det er en god tone i samtalene, og ingenting er på plass før alt er på plass. Dette er det eneste jeg har å si nå, verken mer eller mindre, sier Werp til NTB.

Heller ikke Justisdepartementets pressevakt vil tidlig tirsdag ettermiddag opplyse noe om det forberedes pressekonferanse og presentasjon av en ferdigforhandlet politireform.

Sentralisering

Mandag skrev VG at Høyre, Frp og Venstre var blitt enige om reformen, men justisminister Anders Anundsen (Frp) sa mandag kveld til NRK at det ikke var oppnådd enighet ennå. Uenigheten skyldtes altså at Venstre etter et tre og en halv timer langt forhandlingsmøte ba om timeout for å avklare forhandlingene med sin egen stortingsgruppe. Avklaringen kom tirsdag formiddag.

Lekkasjer til mediene tyder på at norsk politi står overfor store strukturelle endringer hvis reformen blir gjennomført. Reduksjon av antall politidistrikter fra 27 til tolv innebærer også sentralisering av distriktsledelser og at politimesterne får ansvaret for hvor det skal være lensmannskontorer.

Debatt

Arbeiderpartiet uttalte mandag at partiet ønsker en bred, tverrpolitisk enighet om forslaget til ny politireform. Justispolitisk talskvinne Hadia Tajik håper regjeringen ikke har låst seg før forslaget legges frem i Stortinget.

– Vi vil lese forslaget fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre nøye, og mener det er et mål at en reform som skal ha så stor betydning for folks trygghet og sikkerhet, bør ha bred, tverrpolitisk forankring, sa Tajik i en pressemelding fra partiet mandag kveld.

Skuffet over deling av Finnmark

Politimestrene i Finnmark tror beredskapsutfordringene blir store dersom politidistriktene i nord blir inndelt slik lekkasjer tyder på.

Lekkasjene i flere medier tyder på at Vest-Finnmark blir slått sammen med hele Troms, mens Øst-Finnmark beholdes som et eget distrikt.

– Med noen få og små unntak følges fylkesgrensene over alt ellers. Jeg hadde sett mange fordeler om man hadde beholdt Finnmark som et eget politidistrikt. Det er blant annet mye kriminalitet som går internt i Finnmark, men ikke så mye nedover i Troms, sier politimester i Vest-Finnmark Morten Daae til NTB.

Les også: Borgerlig krangel om politiet i Finnmark

Ulike grenser

Ifølge Daae kan det gå ut over beredskapen dersom politiet opererer innenfor andre grenser enn beredskapsinstitusjoner de samarbeider med. Daae får støtte fra kollega Ellen Kathrine Hætta i Øst-Finnmark som også har argumentert for en enhet i Finnmark.

– Jeg mener det ville være bedre å dele der også andre grenser i beredskapen går. Det ville bli bedre for helheten, og det vi øver på, sier Hætta til NRK. Hun sier seg likevel glad for at Øst-Finnmark ser ut til å beholdes som egen enhet.

Les også: Venstre forlot forhandlingsmøte om politireformen

Må samarbeide

Politimester Ole Sæverud i Troms er uenig med kollegene i Finnmark. Han mener fylkesgrensene er underordnet og at det er andre forhold enn den geografiske inndelingen i nye politidistrikt som blir avgjørende for hvor god tjeneste fremtidens politi kan yte overfor befolkningen.

– Fylkesgrense er ikke nødvendigvis en god grense for politidistriktene. Uansett hvor du strekker yttergrensen for et politidistrikt, må polititjenesten leveres fra det nærmeste kontoret. Det er fellesfunksjoner som legges inn i et nytt politidistrikt, ikke polititjenesten. Og uansett hvor grensene trekkes, må vi også samarbeide med våre naboer, sier Sæverud til NTB.

Les også: Mot enighet om politireformen

Nærmere publikum

Han har vært tilhenger av å samle alle ressursene i nord i ett politidistrikt, men sier at grensedragningen som nå synes å være mest aktuell, også er god.

– Ett felles politidistrikt i Nord-Norge ville gitt det beste utgangspunktet for både å kunne klare å gjøre de store, kompetansekrevende oppgavene godt, og å levere høy kvalitet på polititjenestene nær publikum. Vi ville klart å være nærmere publikum i ett distrikt enn noen av de andre variantene fordi vi da måtte ha delt det opp mer, sier Sæverud.

Les også: Slik vil Anundsen løse frustrasjonen i politi-Norge

To diskusjoner

Politimesteren i Troms mener diskusjonen om distriktsstruktur og tjenestestruktur blandes for mye sammen i diskusjonen om politireformen.

– Det er to ulike diskusjoner hvor mange distrikt med fellestjenester vi skal ha, og hvilke polititjenester vi skal levere lokalt. Vi bør diskutere politidistriktsstrukturen med utgangspunkt i hva som er best for politiet, og ikke hva som er best for andre, sier Sæverud.

Saken oppdateres.

Personvernpolicy