Opprettholder dom mot Putin-kritiker

Bloggeren og korrupsjonsjegeren Navalnyj har i flere år vært en skarp kritiker av president Vladimir Putin (bildet). Han ble for alvor kjent da han ledet massedemonstrasjonene i Russland i 2011 og 2012. Foto: Alexei Druzhinin (RIA Novosti/AP Photo)
Bloggeren og korrupsjonsjegeren Navalnyj har i flere år vært en skarp kritiker av president Vladimir Putin (bildet). Han ble for alvor kjent da han ledet massedemonstrasjonene i Russland i 2011 og 2012. Foto: Alexei Druzhinin (RIA Novosti/AP Photo)

En russisk ankedomstol opprettholder dommen på tre og et halvt års betinget fengsel for Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aleksej Navalnyj:
  • Russisk blogger og regimekritiker. Utdannet jurist.
  • Født 4. juni 1976. Bosatt i Moskva, er gift og har to barn.
  • Startet i 2007 en antikorrupsjonskampanje ved å kjøpe seg inn i statskontrollerte selskaper for å kunne stille kritiske spørsmål på generalforsamlingene. Han har sittet i styret i Aeroflot.
  • I sin blogg viderefører han kampen mot korrupsjon og kritiserer regimet.
  • Ble i 2008 ekskludert fra det liberale partiet Jabloko, der han hadde vært aktiv siden 2000, etter anklager om å ha skadd partiet med sine nasjonalistiske tendenser.
  • Sentral i protestene mot Vladimir Putin vinteren 2011– 2012, i forkant av Putins gjeninnsettelse som president.
  • Ble i juli 2013 dømt til fem års fengsel i juli for medvirkning til underslag, i oktober samme år ble dommen gjort betinget.
  • Fikk i september over 27 prosent av stemmene ved borgermestervalget i Moskva.
  • Ble i februar i fjor satt i husarrest etter å ha blitt pågrepet under en demonstrasjon i Moskva. Han har en rekke ganger trosset husarresten og deltatt i demonstrasjoner.
  • I desember ble han dømt til ytterligere tre og et halv års betinget fengsel for hvitvasking og underslag. Han anket dommen.

(Kilde: NTB, Ritzau)

Navalnyj og hans bror Oleg ble i fjor dømt for å ha stjålet 30 millioner rubler (3,6 millioner kroner etter dagens kurs) fra to bedrifter.

Mens Oleg ble dømt til tre og et halvt års fengsel, ble Navalnyj dømt til betinget fengsel med en prøvetid på fem år. Påtalemyndigheten anket saken.

– Vi krever at Navalnyj blir dømt til ti års fengsel, sa en aktor i retten i Moskva tirsdag, ifølge nyhetsbyrået RIA.

Bakgrunn: – Minst 130 pågrepet under demonstrasjon i Moskva

Putin-kritiker

Bloggeren og korrupsjonsjegeren Navalnyj har i flere år vært en skarp kritiker av president Vladimir Putin.

Han ble for alvor kjent da han ledet massedemonstrasjonene i Russland i 2011 og 2012.

EU har omtalt saken mot Navalnyj som tilsynelatende «politisk motivert», mens USA har beskrevet den som «foruroligende».

Les også: Navalnyj får betinget fengselsdom

Trosset husarrest

Dommen mot russeren falt den 30. desember i fjor. Bare timer senere trosset han husarresten han ble pålagt i februar samme år, og deltok i demonstrasjoner mot dommen i Moskva. Både Navalnyj og flere hundre andre ble pågrepet under demonstrasjonene.

Den 5. januar kunngjorde Navalnyj på sin egen blogg at han hadde klippet av den elektroniske fotlenken sin, som politiet har satt på for å overvåke ham.

Navalnyj har lovet å lede en masseprotest mot Kremls politikk den 1. mars. Han mener politikken fører landet inn en stadig dypere økonomisk krise.

Les også: Putin-motstandere frykter innstramming på nettet

Personvernpolicy