Ingen tilbaketrekking av tunge våpen i Ukraina

En ukrainsk soldat foran et militært kjøretøy utenfor den strategisk viktige byen Debaltseve, hvor det fortsatt pågår kamper. Foto: Gleb Garanich (Reuters)
En ukrainsk soldat foran et militært kjøretøy utenfor den strategisk viktige byen Debaltseve, hvor det fortsatt pågår kamper. Foto: Gleb Garanich (Reuters)

Ingenting tyder på at tunge våpen ble trukket tilbake fra frontlinjen i Ukraina innen fristen som er satt i den nye avtalen om våpenhvile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En høytstående kilde i den ukrainske regjeringen sier til nyhetsbyrået AFP at det ikke skjedde noen tilbaketrekking innen fristen ved midnatt lokal tid.

Både regjeringen i Kiev og representanter for opprørerne har tidligere sagt at kampene må opphøre før det blir aktuelt å fjerne våpnene. Partene skylder på hverandre når de skal forklare hvorfor kampene fortsatt pågår.

– Tilbaketrekkingen kan begynne tirsdag hvis de nødvendige betingelsene innfris, sier den ukrainske regjeringskilden.

Les også: Ukraina: – Fire soldater drept av separatister

– På randen av kollaps

Våpenhvilen som ble fremforhandlet i Hviterusslands hovedstad Minsk og trådte i kraft i helgen, er nå på randen av kollaps, ifølge nyhetsbyråene Reuters og AFP.

Mens krigføringen har opphørt de fleste steder i Øst-Ukraina, var det mandag fortsatt harde sammenstøt ved den strategisk viktige byen Debaltseve.

Allerede i helgen sa representanter for opprørerne at de ikke ville overholde våpenhvilen i Debaltseve. Her har de prorussiske separatistene rykket frem i flere uker, og regjeringssoldatene i byen er nærmest omringet.

Opprørerne har foreslått å opprette en korridor slik at regjeringssoldatene kan komme seg bort fra byen, men dette avvises av regjeringen i Kiev.

– Ifølge Minsk-avtalene er Debaltseve vår. Vi kommer ikke til å dra derfra, sier militærtalsmannen Vladislav Seleznjov.

Les også: Motstridende meldinger om våpenhvilen i Ukraina

– Må stanse angrepene

Regjeringen i USA mener uttalelsene og handlingene til de prorussiske opprørerne truer den ferske våpenhvilen i Ukraina.

En talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet sier de følger nøye med på rapporter om at russisk militært utstyr skal være på vei mot Debaltseve.

– Vi ber Russland og separatistene om å stanse alle angrep umiddelbart, sier talspersonen Jen Psaki.

Både regjeringen i Kiev, USA og andre vestlige land anklager Russland for å støtte opprørerne med våpen og soldater. Dette avvises av myndighetene i Moskva, som insisterer på at de forsøker å bidra til å løse konflikten.

EU iverksatte mandag sanksjoner mot flere russiske borgere som en reaksjon på Russlands rolle i konflikten. Russiske myndigheter varsler at sanksjonene vil bli møtt med en «passende respons».

Personvernpolicy