– Han var ikke redd for å si åpent at han hatet jøder

Udatert foto offentliggjort av politiet i København i 2013 viser Omar El-Hussein, som er mistenkt for å ha drept to mennesker i skyteepisoder i København i helgen. Foto: AFP Photo
Udatert foto offentliggjort av politiet i København i 2013 viser Omar El-Hussein, som er mistenkt for å ha drept to mennesker i skyteepisoder i København i helgen. Foto: AFP Photo

Dansk-palestinske Omar Abdel Hamid El-Hussein, den antatte gjerningsmannen bak angrepene i København i helgen, «elsket å diskutere islam». Han hadde også vært tilknyttet et gjengmiljø og var en kjenning av politiet etter flere lovbrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske avisen Politiken har laget et portrett av Omar Abdel Hamid el-Hussein, den mistenkte gjerningsmannen bak drapene i København i helgen. Artikkelen er basert på samtaler med to personer som kjente ham, og to offentlige tjenestepersoner som i kraft av sitt virke hadde kontakt med 22-åringen fra København.

To mennesker ble drept og fem politifolk såret i angrepene mot et seminar om ytringsfrihet og en synagoge i København i helgen. Den antatte gjerningsmannen ble selv skutt og drept av politiet.

Politiet tror Omar Abdel Hamid El-Hussein, som ble skutt og drept av politiet natt til søndag, var alene om å gjennomføre de to angrepene i København i helgen, melder NTB.

Folk som kjenner ham er like overrasket som resten av det danske samfunnet der han har bodd hele sitt liv, skriver avisen.

Les også: To siktet for medvirkning til drap etter terroren i Danmark

– I dårlig selskap

Omar Abdel Hamid El-Hussein var født i København av palestinske foreldre, som skal ha flyktet til Jordan der de bodde i flyktningeleir. Han var svært opptatt av Palestina-spørsmålet. El-Hussein var ifølge Politikens kilder aktiv i en thaibokseklubb på Østerbro, der han ifølge venner utmerket seg.

En venn sier til avisen: «Han kom i svært dårlig selskap. De fikk Omar med på å røyke en del hasj». I perioder skal det ha nærmet seg misbruk, sier vennen. Rusbruken påvirket også skolegangen.

Venner forteller også at den nå avdøde gjerningsmannen «hadde et kraftig temperament». «Han elsket å diskutere islam. Særlig diskuterte han ofte Israel- og Palestinakonflikten. Han var ikke redd for å si åpent at han hatet jøder», sier klassekameraten Victor til Ekstra Bladet.

Les også: 22-åringens klassekamerat: – Han hatet jøder

Blomster og lys lagt ned for å hedre ofrene for angrepet utenfor hovedsynagogen i København. Foto: Scanpix/AFP. Blomster og lys lagt ned for å hedre ofrene for angrepet utenfor hovedsynagogen i København. Foto: Scanpix/AFP.

Politiken har ikke fått klarhet i nøyaktig hvordan el-Husseins kriminelle løpebane begynte, men det er klart at dansk-palestineren flere ganger kom på kant med loven. To ganger ble han tatt for besittelse av hasj. Siden var han i flere slåsskamper i bydelen Nørrebro, før han kom i kontakt med gjengmedlemmer.

Disse skal «først ha tatt ham inn, men etter kort tid kastet ham ut». Omar Abdel Hamid el-Hussein ble siden pågrepet for våpenbesittelse, vold og gjengrelaterte lovbrudd, ifølge politiet i København.

En ettermiddag i november 2013 stakk el-Hussein ned en 19 år gammel mann på t-banen i København. Han ble først pågrepet to måneder senere i forbindelse med et innbrudd. En enkelt dommer sørget for at 22-åringen ble dømt for grov vold istedenfor drapsforsøk. Straffen ble kortvarig, og el-Hussein ble løslatt få uker før han skal ha begått de brutale terrorhandlingene i helgen.

Les også: Politiforbundet: Bevæpningen av dansk politi reddet liv

– Slet med angst

I retten forklarte el-Hussein at han slet med angst og var i hasjrus da knivstikkingen skjedde. Den tidligere forsvareren til den antatte terroristen i København, sier han er overrasket hvis hans tidligere klient viser seg å være terroristen.

Advokat Rolf Lindegaard Gregersen bekrefter overfor nyhetsbyrået Ritzau at hans tidligere klient slapp ut av fengsel for litt over to uker siden.

En åstedsgransker arbeider på stedet for et angrep mot et ytringsfrihetsarrangement i København søndag. Foto: Scanpix/AP. En åstedsgransker arbeider på stedet for et angrep mot et ytringsfrihetsarrangement i København søndag. Foto: Scanpix/AP.

I en tekstmelding skriver han at han blir «ordentlig overrasket» om 22-åringen faktisk har gjort det politiet tror.

«Men som følge av min taushetsplikt som advokat, kan jeg ikke uttale meg om mine tidligere eller nåværende klienter», skriver Gregersen.

Les også: Advokat overrasket hvis 22-åringen var terroristen

Politiken skriver avslutningsvis at det fremdeles er uklart om el-Hussein med sine angrep bevisst ville ramme ytringsfriheten og det jødiske samfunn, om han ble radikalisert i forkant av angrepene, og om angrepene skjedde i rus eller militant islamismes tjeneste.

Siktet for medvirkning

To menn er siktet for medvirkning til drap i Danmark. De to skal ha hjulpet den antatte gjerningsmannen med å skaffe våpen.

Ekstra Bladet skriver at selv om politiet tror Omar Abdel Hamid El-Hussein var alene om selve angrepene, ble flere personer pågrepet søndag.

Les også: Advokat overrasket hvis 22-åringen var terroristen

De to som mandag morgen ble fremstilt for fengsling i en domstol i København, ble pågrepet henholdsvis klokken 08.14 og 14.50 søndag. De skal ha med «viten og vilje» hjulpet gjerningsmannen, opplyser dansk politi. Politiet har opplyst at 22-åringen har hatt tilknytning til gjengmiljøer, og at sikkerhetstjenestene har vært oppmerksom på ham.

Det er blitt undersøkt om han har fått trening av terrorgrupper i Midtøsten, men opplysningene som er kommet fram så langt, tyder ikke på det, melder NTB.

Personvernpolicy