Beskyldninger om våpenhvilebrudd i Øst-Ukraina

Søndag ettermiddag opplyste Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) at våpenhvilen mellom Ukraina og prorussiske opprørere i stor grad er blitt overholdt, selv om det fant sted sporadiske kamper ved den strategisk viktige byen Debaltseve. Bildet viser prorussiske separatister ved byen Uglegorsk søndag. Foto: Vasily Maximov (AFP Photo)
Søndag ettermiddag opplyste Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) at våpenhvilen mellom Ukraina og prorussiske opprørere i stor grad er blitt overholdt, selv om det fant sted sporadiske kamper ved den strategisk viktige byen Debaltseve. Bildet viser prorussiske separatister ved byen Uglegorsk søndag. Foto: Vasily Maximov (AFP Photo)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske opprørere beskylder hverandre for å ha brutt våpenhvilen. Ingen av partene vil derfor oppfylle avtalens krav om å trekke tilbake sine tunge våpen fra Øst-Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Våpenhvilen mellom partene i Øst-Ukraina trådte i kraft klokken 23 lørdag kveld norsk tid. Den videre fredsplanen slår fast at tunge våpen skal trekkes ut av Øst-Ukraina to døgn senere, det vil si mandag klokken 23.

Partene beskylder hverandre for å ha brutt våpenhvilen.

Steile fronter

Ukraina slo mandag morgen fast at landet ikke trekker sine tunge våpen ut fra konfliktområdet. Begrunnelsen var at prorussiske opprørere fortsatte sine angrep mot ukrainske regjeringsstyrker.

– Det er ikke noe spørsmål i øyeblikket om å trekke tilbake våre tunge våpen. Hvordan kan vi trekke tilbake våre våpen hvis opprørerne forsøker å angripe oss med stridsvogner og skyter kontinuerlig mot oss, sier en talsmann for de ukrainske regjeringsstyrkene.

Mandag formiddag fulgte opprørerne opp med å si at heller ikke de trekker tilbake sine tunge våpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skylder på hverandre

– I henhold til Minsk-avtalen blir ikke våpen trukket tilbake før visse betingelser er oppfylt, blant dem full våpenhvile, sier Eduard Basurin, en talsmann for forsvarsdepartementet i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk.

– Hvis ikke den ukrainske hæren slutter med å skyte og bryte avtalen, kommer ikke Folkerepublikken Donetsks styrker til å legge ned sine våpen, sier han videre.

Ukraina avviser at deres styrker har avfyrt noe som helst.

– De ukrainske styrkene overholder våpenhvilen strengt, uttaler en ukrainsk militærkilde på Facebook. Vedkommende hevder at opprørerne har beskutt bydelen Panfilovka i Donetsk ved 11-tiden mandag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Motstridende meldinger om våpenhvilen i Ukraina

Nye angrep

Ifølge en ukrainsk militærkilde er fem ukrainske soldater drept og 25 såret i angrep fra prorussiske opprørere de siste 24 timene. Ukrainas utenriksminister Pavlo Klimkin opplyser at det på ett døgn er registrert 112 angrep fra opprørerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forutsetningene for å trekke ut tunge våpen er våpenhvile. 112 angrep er ikke noen indikator på våpenhvile. Vi er derfor i øyeblikket ikke klare til å trekke tilbake våre tunge våpen, sier den ukrainske militærtalsmannen Andrij Lysenko.

Mandag formiddag hevdet en ukrainsk militærkilde at separatister har begynt å beskyte deler av storbyen Donetsk med tungt artilleri.

Samtidig opplyser det russiske nyhetsbyrået Tass at ukrainske regjeringsstyrker har innledet angrep mot flyplassen i Donetsk.

Tysk bekymring

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) opplyste søndag at våpenhvilen, som gjaldt fra midnatt lørdag, i stor grad er blitt overholdt, selv om det var sporadiske kamper ved den strategisk viktige byen Debaltseve.

Tysklands statsminister Angela Merkels talsmann Steffen Seibert sa mandag at våpenhvilen i Øst-Ukraina stort sett ser ut til å bli respektert, men at det er grunn til bekymring over kamper ved Debaltseve. Det er viktig at avtalepunktet om uttrekking av tunge våpen blir gjennomført innen fristen, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredsplanen mellom partene ble signert i Minsk torsdag etter 17 timers forhandlinger mellom Russlands president Vladimir Putin, Ukrainas president Petro Porosjenko, Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande.

– Separatistene truer våpenhvilen i Ukraina

Uttalelsene og handlingene til de prorussiske separatistene i Ukraina truer våpenhvilen i landet, mener myndighetene i USA.

– Vi ber Russland og separatistene om å stanse alle angrep umiddelbart, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

En talsperson for departementet sier USA er dypt bekymret for situasjonen i og ved byen Debaltseve, hvor kamper har blusset opp tross våpenhvilen som trådte i kraft i helgen.

Fredsavtalen for Øst-Ukraina:

  • En våpenhvile trådte i kraft ved midnatt søndag 15. februar (lørdag klokken 23 norsk tid)
  • To døgn senere, ved midnatt tirsdag 17. februar (mandag klokken 23 norsk tid), skal tunge våpen trekkes ut av Øst-Ukraina.
  • Tilbaketrekkingen skal være gjennomført innen to uker og danne en buffersone på minst 50 kilometer fra fronten.
  • Alle krigsfanger og gisler skal slippes fri.
  • Avtalen inneholder en fremdriftsplan for varig fred i Donbass-området. Store deler av området kontrolleres i dag av prorussiske separatister.
  • Ukraina skal igjen få kontroll over sin grense mot Russland, men først etter at lokalvalg er avholdt og en ny grunnlov har trådt i kraft innen utgangen av 2015.
  • Ukrainas nasjonalforsamling må innen 30 dager definere det geografiske området som skal få selvstyre.
  • Avtalen forutsetter også «tilbaketrekkingen av alle utenlandske væpnede elementer, militært utstyr og leiesoldater».
  • Avtalen kom i stand 12. februar etter 17 timer med forhandlinger mellom Russlands president Vladimir Putin, Ukrainas president Petro Porosjenko, Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande.

(Kilde: AFP)