To varetektsfengslet for medvirkning til drap etter terroren i Danmark

Artikkelen fortsetter under annonsen

To unge menn på 19 og 22 år er varetektsfengslet i ti dager for medvirkning til drap etter terrorangrepene i København.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Angrepene i København:
  • Rundt klokken 15.30 lørdag 14. februar ble en 55 år gammel dansk regissør drept da en maskert gjerningsmann åpnet ild med automatvåpen mot kulturhuset Krudttønden i bydelen Østerbro.
  • Både den franske ambassadøren og kunstneren Lars Vilks var til stede på debattmøtet «Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed» i kulturhuset. Ingen av dem ble såret, og Vilks ble kjørt i sikkerhet på hemmelig sted.
  • Tre politifolk ble såret. To av dem var livvakter fra den danske sikkerhetstjenesten PET.
  • Det ble skutt inn i kulturhuset fra utsiden. Politiet besvarte ilden, og den mistenkte rømte fra stedet i en Volkswagen Polo.
  • Mannen som politiet senere utpeker som hovedmistenkt, ankommer lørdag klokken 16.17 en adresse i Nørrebro i drosje. 20 minutter senere kommer han ut igjen, viser overvåkingsbilder politiet har innhentet. PET overvåker boligen fra klokken 23.
  • Like før klokken 01 natt til søndag 15. februar begynner en person å skyte mot politifolk utenfor den jødiske synagogen i Krystalgade ved Nørrebro. En 37 år gammel jødisk mann ble drept. To politibetjenter ble såret.
  • Rundt klokken 05 ankommer den mistenkte adressen i Nørrebro. Politiet opplyser at de roper til mannen, som svarer med å skyte. Politiet skyter tilbake og tar livet av mannen.
  • Tidlig søndag opplyste dansk politi at de tror den drepte sto bak både angrepet ved Krudttønden i Østerbro og angrepet ved synagogen.
  • Senere søndag opplyste PET at den mistenkte var kjent for etterretningstjenesten, og han kan ha vært inspirert av terrorangrepene i Paris i januar.
  • Den antatte gjerningsmannen ble søndag identifisert av danske medier som Omar Abdel Hamid El-Hussein, en 22 år gammel mann født og oppvokst i Danmark.

(Kilder: Ritzau, TT, politiet i København)

Påtalemyndigheten hadde bedt om fire ukers varetekt med isolasjon, melder avisen Ekstra Bladet.

– Det sender et signal om at det materialet som er lagt fram, er syltynt, sier en av de siktedes forsvarere, Anders Rohde, til avisen.

Begge mennene nektet straffskyld under det langvarige rettsmøtet.

Politiet tror Omar Abdel Hamid El-Hussein var alene om selve angrepene, men flere personer ble pågrepet i saken søndag.

De to varetektsfengslede mennene ble pågrepet henholdsvis klokken 8.14 og 14.50 søndag. De skal ha med «viten og vilje» hjulpet gjerningsmannen, opplyser politiet.

Les også: Spilte full for å drepe

– Skaffet våpen

Begge skal være unge menn med innvandrerbakgrunn, skriver Ekstra Bladet.

De er siktet for medvirkning til drap fordi de skal ha hjulpet 22-åringen med å skaffe våpnene han brukte under angrepene. Et av våpnene er ifølge Ritzau et M95-automatgevær, det danske forsvarets standardvåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De er ikke siktet etter terrorparagrafen, men for medvirkning til det som har skjedd. Politiet mener de har hjulpet gjerningsmannen med å skaffe våpen og ha gitt ham et tilfluktssted. Det nekter de straffskyld for, sier forsvarer Michael Juul Eriksen til avisen.

Les også: Antatt terrorist dømt for uprovosert vold

Lukkede dører

Mennene er også siktet for å ha skjult bevismateriale. Fengslingsmøtet søndag gikk for lukkede dører av hensyn til etterforskningen.

– Etterforskningen har nettopp startet. Tiden vil vise om noe bekrefter eller avkrefter politiets mistanke. For min klient krever jeg løslatelse, sier Eriksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To mennesker ble drept og fem politifolk såret i angrepene mot et seminar om ytringsfrihet og en synagoge i København i helgen. Den antatte gjerningsmannen ble selv skutt og drept av politiet.

Les også: – Han var ikke redd for å si åpent at han hatet jøder

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjenning av politiet

Omar Abdel Hamid El-Hussein ble løslatt fra fengsel for bare et par uker siden. Han hadde da sonet en dom for grov vold. Tilsynelatende helt uprovosert knivstakk han en ung mann i beinet på et tog i København i 2013.

Tidligere medelever og bekjente beskriver El-Hussein som en gutt som holdt seg for seg selv, var opptatt av islam og mislikte jøder.

Politiet har opplyst at 22-åringen har hatt tilknytning til gjengmiljøer, og at sikkerhetstjenestene har vært oppmerksom på ham.

Det er blitt undersøkt om han har fått trening av terrorgrupper i Midtøsten, men opplysningene som er kommet fram så langt, tyder ikke på det.