– Monika-saken ville trolig blitt etterforsket som drap i Oslo

Arkivbilde av Monika Sviglinskaja som ble drept på Sotra i 2011. Foto: Handout (NTB scanpix)
Arkivbilde av Monika Sviglinskaja som ble drept på Sotra i 2011. Foto: Handout (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere leder av voldsavsnittet i Oslo, Finn Abrahamsen, mener Monika-saken ikke ville blitt behandlet som selvmord i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Monika Sviglinskajas død:
  • Åtte år gamle litauiske Monika Sviglinskaja ble funnet død i hjemmet sitt i Sund på Sotra i Hordaland 14. november 2011. Spor på åstedet utløste full drapsetterforskning.
  • Saken ble henlagt ni måneder senere. Politiet mente det ikke lå noe straffbart bak dødsfallet og konkluderte med at det trolig dreide seg om et selvmord.
  • Jentas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen ba tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen se på saken. Han kritiserte politiet for henleggelsen. Hordaland politidistrikt avgjorde i mai i år at etterforskningen skulle gjenopptas.
  • Tirsdag 21. oktober 2014 ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel voldsdømt litauer, pågrepet og siktet for forsettlig drap på åtteåringen. Han nekter for å ha noe med saken å gjøre.
  • 9. februar 2015 kom en rapport fra Riksadvokaten. Konklusjonen fra arbeidsgruppen som har gransket saken, er at etterforskningen bar preg av alvorlige mangler.
  • Spesialenheten for politisaker skal avklare om det er begått straffbare forhold i saken. Spesialenheten vil legge frem sine konklusjoner denne uken.

– I Oslo er det bygget opp en spesialenhet for drapssaker som med stor sannsynlighet ville fanget opp saken som en drapssak fra starten. Når man hører hvordan toppledelsen har grepet inn i saken i Bergen, er det helt ubegripelig, og man tror nesten ikke det er sant, sier Abrahamsen til TV 2.

Den tidligere lederen av voldsavsnittet i Oslo jobber nå som privatetterforsker. Han mener det er helt uforståelig at politiledelsen i Bergen ikke har vært åpne for kritiske innspill fra en erfaren etterforsker.

– Etterforskningsledelsen med basis i politiutdannelse må ikke bli parkert fordi det sitter jurister fra universitetet og forfekter kunnskap – det hadde aldri blitt akseptert i Oslo, men det har altså i villfarelsen skjedd i Bergen, sier Abrahamsen til kanalen.

Les også: Monika-varsleren føler seg sviktet av politiledelsen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fjerning av dokumenter

Politiet i Hordaland har møtt sterk kritikk for å ikke gi politimannen og varsleren Robin Schaefer gehør da han forsøkte å få ledelsen til å gjenoppta etterforskningen av åtte år gamle Monika Sviglinskajas død i 2011. Politiet mente åtteåringen trolig hadde tatt sitt eget liv, og henla saken.

I en bok som kom ut fredag, er Schaefer svært kritisk til hvordan saken ble håndtert. Han skriver om en mulig aktiv fjerning av hans kritiske dokumenter i saken, skriver VG.

Avisen har fått opplyst, uavhengig av boken, at dokumentene ble fjernet etter ordre fra en leder ved politihuset i Bergen. Politiet har ikke villet kommentere opplysningen overfor VG ettersom den etterforskes av Spesialenheten for politisaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politifolk risikerer bøter etter Monika-saken

Tillitskrise

Hordaland SV vedtok søndag en enstemmig uttalelse om at partiet ikke har tillit til politiledelsen, skriver Bergens Tidende. Partiet mener nå at Politidirektoratet må overta styringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere har redaktør Ole Martin Mortvedt i politiets eget fagblad, Politiforum, skrevet en leder hvor han krever at hele ledelsen i politiet i Bergen må gå.

Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen kalte forrige uke politimester Geir Gudmundsens håndtering av Monika-saken «en skam» og uttalte til Aftenposten at Gudmundsen burde gå av.

Les også: Flere politifolk i Bergen gitt status som mistenkt

Rapport denne uken

Lørdag opplyste Gudmundsen at han fratrer stillingen midlertidig inntil granskingen av politiets håndtering av saken er over.

Politimesteren har selv bedt om å bli innkalt til Politidirektoratet.

Gudmundsen beklaget forrige uke også overfor politimannen og varsleren Robin Schaefer.

Spesialenheten for politisaker skal ta stilling til om det er gjort noe straffbart i saken fra politiets side, og rapporten derfra er ventet denne uken.