22-åringens klassekamerat: – Han hatet jøder

Mannen som antas å stå bak de dødelige angrepene i København i helgen, var kjent for den danske sikkerhetstjenesten PET. Foto: Københavns politi / NTB scanpix.
Mannen som antas å stå bak de dødelige angrepene i København i helgen, var kjent for den danske sikkerhetstjenesten PET. Foto: Københavns politi / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den antatte gjerningsmannen i København var en 22 år gammel mann som var født og oppvokst i Danmark. Han var kjent av politiet fra gjengmiljøet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er kjent om den antatte terroristen i København

• Mannen var 22 år gammel og født og oppvokst i Danmark.

• Han var kjent av politiet fra før, blant annet for vold og brudd på våpenloven. Han var også kjent fra gjengmiljøet.

• Ifølge sjefen for det danske sikkerhetspolitiet (PET) var mannen i deres søkelys.

• Mannen har en form for tilknytning til området rundt Nørrebro stasjon i København. Ifølge politiet oppholdt han seg i Mjølnerparken i løpet av lørdag og natt til søndag. Han har også vært i Svanevej, der han ble drept av politiet.

• I politiets etterlysning ble han beskrevet som rundt 185 centimeter høy, atletisk bygd og med arabisk utseende, lys i huden og med svart, glatt hår. Han hadde mørk jakke og bukser.

• Var bevæpnet med to pistoler da han ble skutt og drept.

• Politiet har i området rundt Svanevej og Mjølnerparken funnet et automatvåpen, trolig en maskinpistol eller en automatrifle, og klær de antar tilhørte gjerningsmannen.

• Politiet har sagt at mannen trolig handlet alene, og at det ikke er noe som tyder på at han har vært i konfliktområder som Syria eller Irak.

I en pressemelding skriver politiet at 22-åringen er født i Danmark og er kjent for politiet for en rekke kriminelle forhold, blant annet for vold og brudd på våpenloven.

Politiet har ikke offentliggjort mannens navn, men Ekstra Bladet skriver at kilder bekrefter at han heter Omar Abdel Hamid El-Hussein.

Avisen skriver at han ble sluppet ut av fengsel for bare to uker siden.

Les også: Sikkerhetstjenesten kjente til mistenkt i København

To pistoler

Mannen var i besittelse av to pistoler da han ble skutt av politiet natt til søndag.

Politiet gjentar i pressemeldingen at alt tyder på at den samme personen løsnet skudd både mot debattmøtet i kulturhuset Krudttønden og ved synagogen i sentrum av København.

Klokken fem natt til søndag ble politiet oppmerksomme på en mann som passet til beskrivelsene de hadde av mannen som drepte en jødisk vakt utenfor synagogen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da politifolkene ankom stedet, svarte mannen på politiets rop med å åpne ild. Politiet skjøt tilbake og drepte ham.

Fant våpen og klær

I området rundt fant politiet klær og et automatvåpen som kan knyttes til angrepet mot kulturhuset lørdag ettermiddag. Det skal den videre etterforskningen bringe på det rene, skriver politiet i pressemeldingen.

Politiet har foreløpig ikke kommentert meldingene om at en rekke personer er pågrepet i andre aksjoner i den danske hovedstaden søndag.

22-åringens klassekamerat: – Han hatet jøder

En tidligere klassekamerat husker den 22 år gamle antatte gjerningsmannen i København som diskusjonslysten og til tider aggressiv. – Han var ikke redd for å si at han hatet jøder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Victor» gikk i klassen til Omar Abdel Hamid El-Hussein.

– Han elsket å diskutere islam. Spesielt Israel-Palestina-konflikten. Og han var ikke redd for å si at han åpenlyst hatet jøder, forteller «Victor» til Ekstra Bladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av hensyn til sin egen sikkerhet, vil han ikke bruke sitte egentlige navn i artikkelen.

De to gikk sammen i ett år i den danske byen Hvidovre på det som tilsvarer en videregående skole i Norge. Selv om det er to år siden de var klassekamerater, husker han Omar som en veldig diskusjonslysten og til tider aggressiv person. Men «Victor» kan ikke si så mye om ham som privatperson.

– Han holdt mye for seg selv og kom bare til de timene han likte. Ellers var han ganske rolig. Jeg delte ikke hans syn på ting, så jeg hadde ikke så lyst til å ha mye med ham å gjøre, sier han.

– Det er ganske vilt å ha gått i klasse med en som har gjort et angrep på Danmark.