Islamkritiker: For farlig å delta i debattmøter

FOR FARLIG: Islamkritiker Hege Storhaug i Human Rights Service tør ikke lenger delta på debattmøter uten politibeskyttelse. Foto: Heiko Junge /NTB SCANPIX.
FOR FARLIG: Islamkritiker Hege Storhaug i Human Rights Service tør ikke lenger delta på debattmøter uten politibeskyttelse. Foto: Heiko Junge /NTB SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Islamkritiker Hege Storhaug tør ikke lenger delta i åpne debattmøter uten politibeskyttelse. Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk, som har blitt truet på livet, sier utviklingen er skremmende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storhaug mener angrepet under et debattmøte i København lørdag ettermiddag er historisk, i negativ forstand.

– Det er første gang et debattmøte er utsatt for det som ser ut til å være et terrorangrep. Og det vil forandre mye både i Norge og Europa på hva du kan arrangere uten politioppbud. Det er forferdelig alvorlig, sier Storhaug, som er informasjonsleder i stiftelsen Human Rights Service, til Bergens Tidende.

Hun sier at det er blitt risiko ved å delta i samfunnsdebatter. Senere i år skal hun delta i en debatt i Bergen. Hun krever politibeskyttelse.

Se hva som har skjedd: To attentater, tre drepte i København

Redd

– Jeg skal til Bergen i begynnelsen av juni, i en åpen debatt om islam og homofobi. Der er også Christian Tybring-Gjedde (Frp) invitert. Jeg har sagt til ham tidligere at ingen av oss kan gå inn der uten politibeskyttelse, slik situasjonen er nå, sier Storhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun slår fast at angrepet i København lørdag har skremt henne.

– Jeg har vært opptatt av å ikke formidle frykt gjennom alle årene jeg har vært aktiv i samfunnsdebatten. Jeg har fått spørsmål fra journalister om jeg er redd hele tiden, og alltid sagt nei. Men det er ikke situasjonen lenger. Man må være realist, sier hun.

– Våre myndigheter – og alle som har nøret oppunder den islamistiske krenkelsesmentaliteten som alle nå bør være klar over at er dødsens farlig – bør stilles til ansvar. Hva har de tenkt til å gjøre med situasjonen utover å opprette kommisjoner og snakke tøft på TV?, skriver Storhaug på sin facebookside.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: IS oppfordrer til nye angrep i Vesten

– Vannskille

Redaktør Vebjørn Selbekk i avisen Dagen ble selv truet på livet etter at han publiserte karikaturtegninger av profeten Muhammed – de samme som første gang ble trykket i Jyllands-Posten i 2006. Lørdagens angrep i København markerer et vannskille i Skandinavia, mener Selbekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en forferdelig tragedie. For første gang i Skandinavia har denne karikatursaken krevd menneskeliv. Det har jo vært flere attentatforsøk i Danmark og i Sverige, men dette er første gang at det får et fatalt utfall, sier Selbekk til TV 2.

Han ønsker ikke å kommentere sin egen sikkerhet.

– Men det er klart det er skremmende, og at det er noe som skjer i vårt naboland, er forferdelig, sier Selbekk.

Les også: Ranstorp: - Flere antiterroraksjoner i vente i Europa

– Sykt

Han overlater til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og fagmyndigheter å svare på om slike hendelser kommer til å skje oftere, men slår fast at vi aldri må venne oss til en slik utvikling.

– Man kan aldri bli vant til at mennesker reagerer på ytringer med å ty til automatvåpen. Kuler mot tegninger er en helt syk forestillingsverden. Det kan vi aldri bli vant til, sier Selbekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere forlagssjef og administrerende direktør i Aschehoug, William Nygaard, ble i 1993 skutt og livstruende skadd etter å ha gitt ut Salman Rushdies bok «Sataniske vers». Nygaard sier til VG at den svenske kunstneren Lars Vilks, som trolig var mål for attentatet i København lørdag, er en viktig representant for kunstnerisk frihet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han er mer en kommentator for kunstnerisk uttrykk enn en meningsbærer, sier Nygaard.

– Ønsker oppmerksomhet

Islamekspert og førsteamanuensis Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener at terrorister trosser trusler om å bli drept eller pågrepet fordi de ønsker størst mulig oppmerksomhet rundt sine angrep.

– Disse målene vil garantert gi størst oppmerksomhet mediemessig, og det ser vi jo skjer her. Denne typen terrorattentat handler om kommunikasjon. Man ønsker å fortelle omgivelsene et budskap man vil innjage frykt i befolkningen og samtidig rekruttere nye til disse ytterliggående gruppene og til Den islamske staten, sier Gule til TV 2. (©NTB)