Jøde (37) og regissør (55) drept i København:Sikkerhetstjenesten kjente til mistenkt i København

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som antas å stå bak de dødelige angrepene i København i helgen, var kjent for den danske sikkerhetstjenesten PET. De tror mannen kan ha vært inspirert av Paris-terroren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om terrorhandlingene i København

* Rundt klokken 15.30 lørdag 14. februar ble en 55 år gammel dansk regissør drept da en maskert gjerningsmann åpnet ild med automatvåpen mot kulturhuset Krudttønden i bydelen Østerbro.

* Både den franske ambassadøren og kunstneren Lars Vilks var til stede på debattmøtet «Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed» i kulturhuset. Ingen av dem ble såret, og Vilks ble kjørt i sikkerhet på hemmelig sted.

* Tre politifolk ble såret. To av dem var livvakter fra den danske sikkerhetstjenesten PET.

* Det ble skutt inn i kulturhuset fra utsiden. Politiet besvarte ilden, og den mistenkte rømte fra stedet i en Volkswagen Polo.

* Klokken 16.17 lørdag ankommer mannen, som politiet senere utpekte som hovedmistenkt, en adresse i Nørrebro i drosje. 20 minutter senere kommer han ut igjen, viser overvåkingsbilder politiet har innhentet. PET overvåker boligen fra klokken 23.

* Like før klokken 1 natt til søndag 15. februar begynner en person å skyte mot politifolk utenfor den jødiske synagogen i Krystalgade ved Nørrebro. En 37 år gammel jødisk mann ble drept. To politibetjenter ble såret.

* Rundt klokken 5 ankommer den mistenkte adressen i Nørrebro. Politiet opplyser at de roper til mannen, som svarer med å skyte. Politiet skyter tilbake og tar livet av mannen.

* Søndag morgen opplyser dansk politi at de tror den drepte sto bak både angrepet ved Krudttønden i Østerbro og angrepet ved synagogen.

* Søndag ettermiddag opplyser PET at den mistenkte var kjent for etterretningstjenesten, og han kan ha vært inspirert av terrorangrepene i Paris i januar.

(Kilder: Ritzau, TT, politiet i København) (©NTB)

PET bekrefter at de kjenner identiteten til den mistenkte mannen, som ble skutt og drept av politiet natt til søndag.

– Det er en person som var innenfor PETs radar, sa PET-sjef Jens Madsen på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

– I hvilket omfang vi har fulgt ham eller ei, er ikke noe jeg kan si noe om, legger han til.

Motivet for de dødelige angrepene er så langt ikke kjent, men PET mistenker at gjerningsmannen var inspirert av terrorangrepene i Paris i januar.

– Vi har nå ikke kjennskap til om den antatte gjerningsmannen har vært i konfliktsoner, herunder Syria eller Irak, men det er selvfølgelig i sentrum for etterforskningen, sier PET-sjefen.

– Mann pågrepet

Etterforskningen fortsatte søndag for fullt i den danske hovedstaden etter angrepene lørdag ettermiddag og natt til søndag, hvor to sivile menn ble drept og fem politimenn såret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en rekke personer og steder som vi nå har særlig oppmerksomhet mot, opplyser politiinspektør Jørgen Skov.

Øyevitner forteller til danske Ekstra Bladet at en mann er pågrepet i bydelen Østerbro av væpnet politi. En ung mann i hettegenser ble under aksjonen ført bort i håndjern, ifølge avisas opplysninger.

– Han ble lagt ned og en av betjentene satte seg på ham, mens en annen siktet på ham med et våpen, sier et øyenvitne til avisa.

Dansk politi har ikke bekreftet opplysningene. Det er også uklart om pågripelsen har forbindelse med de dødelige angrepene i den danske hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høynet beredskap

PET-sjef Madsen sier angrepene i helgen er et uttrykk for at terrortrusselen mot Danmark er alvorlig.

Politiet har høynet beredskapen i den danske hovedstaden etter de blodige hendelsene.

– Det er for å skape trygghet for befolkningen, og det vil vi fortsette med i de kommende timene, sier sjefinspektør Torben Mølgaard Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han beskriver politiaksjonen i København, som startet i 15.30-tiden lørdag ettermiddag, som en av de største uvarslede politiaksjoner i Danmark i nyere tid.

– Vi har fortsatt et stort etterforskningsarbeid foran oss, opplyste politiinspektør Skov søndag morgen.

To drepte

En 55 år gammel mann ble drept, og tre politibetjenter ble såret da en væpnet mann skjøt mot kulturhuset Krudttønden i bydelen Østerbro lørdag ettermiddag. Ifølge danske medier er den drepte den danske filmregissøren Finn Nørgaard.

Folk var samlet i kulturhuset i forbindelse med et debattmøte om ytringsfrihet, der også den svenske kunstneren Lars Vilks og Frankrikes ambassadør til Danmark var til stede.

Tidlig natt til søndag ble 37 år gamle Dan Uzan skutt og drept utenfor en synagoge i Krystalgade i sentrum. Den jødiske mannen sto vakt ved synagogen mens det pågikk en konfirmasjon inne i bygget. Her ble to polititjenestemenn såret.

De til sammen fem sårede politifolkene er alle utenfor livsfare.

Politiet mener det på nåværende tidspunkt ikke er noe som indikerer at det var mer enn én gjerningsmann involvert i angrepene.