Høie: – Hadde ikke til hensikt å holde tilbake informasjon
Helseminister Bent Høie (H) avviser at han har brutt loven i sykehusstriden på Nordvestlandet, men sier han og ledelsen i Helse Midt-Norge sviktet i sin kommunikasjon til lokalbefolkningen.
Artikkelen fortsetter under annonsen
– Jeg har holdt meg godt innenfor loven, insisterte Høie da han forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om sykehussaken på Nordvestlandet fredag.
Formålet med høringen var å avdekke om Høie utilbørlig påvirket den lokale og regionale prosessen med hvor det nye sykehuset skulle plasseres, noe han avviser på det sterkeste. Høie medga samtidig at han ville gjort enkelte ting annerledes i dag.
– Både jeg og ledelsen i Helse Midt-Norge burde vært tydeligere i vår kommunikasjon til befolkningen i Møre og Romsdal om at beslutningen ikke kom til å bli tatt lokalt. Det utviklet seg en feilaktig oppfatning om det. Vi var ikke tydelig nok på at denne saken ikke bare handlet om Møre og Romsdal, men om hele Midt-Norge, uttalte Høie under høringen.
Les også: Høie og Anundsen innkalt til høringer
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– God figur
SVs representant i komiteen Bård Vegar Solhjell mener Høie har fått styrket sin sak gjennom høringen.
– Han gjorde en svært solid figur. Det framstår ikke som han har instruert eller brutt loven i lokaliseringssaken, sier Solhjell til NTB.
Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Martin Kolberg (Ap), mener derimot at det er flere ubesvarte spørsmål igjen i saken.
– Høies forståelse av loven når det gjelder begrepet fortrolig bryter med lovens intensjon. Spørsmålet er om han har brukt fortrolighet på en slik måte at det har påvirket beslutningene i de lokale og regionale styrene, sier Kolberg.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHan minner om at Stortinget måtte spørre fem ganger før de fikk ut informasjon fra Høie om at han hadde nevnt at han «helte mot Molde av rekrutteringshensyn» i en fortrolig samtale med tidligere styreleder i Helse Midt-Norge, Marthe Styve Holte, i august 2014.
Artikkelen fortsetter under annonsenBåde Solhjell og Kolberg mener også at Høie brøt loven da han involverte seg i en avskjedigelsesprosess mot en tidligere administrerende direktør i Helse Midt-Norge.
– Det har ikke betydning for sykehussaken, men komiteen kommer til å se på det, sier Kolberg.
Gikk av
Solhjell mener det er det regionale helseforetaket Helse Midt-Norge som har mest å svare på etter høringen.
– Jeg reagerer på at de selv hadde et så klart syn før innstillingen fra det lokale helseforetaket var ferdig, og at de åpenbart veldig raskt presset på for å få en enighet, sier han.
Les også: Høie: – Jeg blandet meg ikke inn i sykehusvalget
Sykehusstriden hardnet til for alvor da administrerende direktør Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal gikk av under dramatiske omstendigheter rett før saken skulle styrebehandles i desember.
Hun forklarte under høringen at hun følte seg presset av ledelsen i Helse Midt-Norge til å gå inn for Molde, selv om hun mente at et nytt sykehus i Kristiansund var faglig mest forsvarlig. Hun forklarte at ett av argumentene hun ble møtt med, var at Høie uansett ønsket seg Molde.
Artikkelen fortsetter under annonsenDenne versjonen ble imidlertid bestridt av styreleder Ola H. Strand og administrerende direktør Daniel Haga under høringen.
Nikk og vink
Under høringen ble det diskutert om selv vage signaler fra en helseminister, som et nikk eller en antydning, måtte kunne forstås som politiske styringssignaler.
Ap-leder Jonas Gahr Støre, som forklarte seg under høringen om sin tid som helseminister i årene 2009 til 2013, sier han alltid var svært bevisst på at det kunne oppfattes slik i sin tid som statsråd.
Høie avviser at han har undervurdert disse mekanismene i sin kommunikasjon med helseforetakene.
– Nei, jeg er og veldig bevisst på min rolle i møte med dem som er i helseregionene og foretakene, sier han til NTB.