Mattilsynet fant svinekjøtt i halal-merket oksepølse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet har funnet svinekjøtt i fem produkter, stikk i strid med hva innholdsfortegnelsen på produktene sier. Ett av dem var en halalmerket wienerpølse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er uakseptabelt at bedrifter som ønsker å produsere mat merket som «halal», ikke har tilstrekkelig gode rutiner. Dette vil vi følge opp videre, og vi ser helt klart behovet for å fortsette med slike tester, sier seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet.

Smedstuen gård bekrefter

Smedstuen Gård, som sto bak produktet «Okse Wiener Halal», bekrefter funnet av svinekjøtt i pølsa, og framholder at det skyldes menneskelig svikt – angivelig ved bare ett tilfelle. Svinefrie produkter skal nemlig produseres først, for å unngå forurensning fra svinekjøtt. Den rutinen ble brutt da oksepølsa ble produsert i april i fjor, ifølge daglig leder Arne Kristian Sandin.

– Det ser ut til at rekkefølgebestemmelsene i produksjonen ble brutt ved én anledning, og at det derfor kan ha vært rester av svin i produksjonsutstyret da pølsa ble laget, sier Sandin til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i ettertid tatt prøver av flere produkter fra Smedstuen gård, uten at det er gjort funn av svin der det ikke skal være svin, poengterer han.

Neppe bevisst

Ifølge Edvardsen i Mattilsynet er det ikke mistanke om at svinekjøttet bevisst er blandet inn i halalproduktet. I og med at det dreier seg om en relativt liten andel svin, kan det være snakk om rester fra tidligere produksjon som følge av for dårlige rutiner hos produsenten.

Smedstuen gård sluttet som halalbedrift i januar i år, etter å ha hatt sertifisering fra Islamsk Råd Norge. Ifølge Sandin var det bedriften selv som tok beslutningen etter lengre tids vurdering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da denne saken dukket opp, var det naturlig at vi sa opp avtalen, selv om vurderingen startet på et tidligere tidspunkt, sier Sandin.

Bevisst blandet inn

Mattilsynet har undersøkt 53 produkter i Trondheim, Stavanger, Bergen, Drammen, Oslo og i Nordland. Prøvene er tatt både hos produsenter, forretninger og gatekjøkken fra produkter der det ikke står noe i innholdsfortegnelsen om svinekjøtt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble funnet svinekjøtt i fem av dem. I tre av tilfellene kan det dreie seg om at svin utilsiktet er blandet inn i oksekjøttet, mens Mattilsynet mener det i de to siste tilfellene er snakk om så stor andel svin at det må være bevisst tilsetting.

Et av dem er en middagspølse av vossakorvtype fra Fana Kjøtt i Bergen kommune som inneholdt mer enn 5 prosent svinekjøtt.

Det var ikke mulig for NTB å få Fana Kjøtts svar på beskyldningene fra Mattilsynet torsdag.

– Svært alvorlig

– Det å bevisst bruke en billig råvare for så å selge det som en dyr råvare, er svært alvorlig, sier Edvardsen, som legger til at det ikke har vært mulig å avdekke om feilen ligger hos produsenten eller om produsenten har kjøpt allerede forurensede råvarer.

Det andre tilfellet er importert «Russisk Pelmini», et produkt som ligner ravioli, hvor det ble funnet mer enn 30 prosent svinekjøtt.

«Mattilsynet ser svært alvorlig på at vi fant et produkt med mer enn 30 prosent svin, der dette ikke er deklarert. Vi ser på dette som mulig svindel og et grovt tillitsbrudd overfor forbrukerne», skriver tilsynet i sin rapport.