USA tror 20.000 fremmedkrigere har reist til Syria

Den syriske byen Kobani, som offisielt heter Ayn al-Arab, ble fullstendig ødelagt av IS' langvarige bombardering i høst og vinter. Kurdiske styrker drev IS helt ut av byen ved den tyrkiske grensen i januar. Foto: Osman Orsal / Reuters / NTB scanpix
Den syriske byen Kobani, som offisielt heter Ayn al-Arab, ble fullstendig ødelagt av IS' langvarige bombardering i høst og vinter. Kurdiske styrker drev IS helt ut av byen ved den tyrkiske grensen i januar. Foto: Osman Orsal / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 20.000 fremmedkrigere fra hele verden har reist til Syria og sluttet seg til IS eller andre ytterliggående opprørsgrupper, ifølge amerikansk etterretning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Den islamske staten (IS)

* Opprørsgruppe i Irak og Syria som hevder å kjempe for en sunnimuslimsk stat (kalifat).

* Forfekter en svært ekstrem tolkning av islamisme som fordømmes av islamske skriftlærde verden over

* Har røtter i ytterliggående grupper som oppsto i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003. Kalte seg før Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL)

* Tidligere en del av terrornettverket al-Qaida

* Tok i fjor kontroll over store områder nordøst i Syria og nord i Irak, deriblant Iraks nest største by Mosul

* Ledes av Abu Bakr al-Baghdadi, som i juni i fjor erklærte seg som kalif

* Militante islamistgrupper verden over har sverget troskap til IS-kalifatet, men gruppen har kun anerkjent en brøkdel av dem

* Antas å ha flere tusen fremmedkrigere

* Siden september i fjor har USA og landets allierte bombet IS i Irak og Syria

Fremmedkrigerne kommer fra mer enn 90 land, og blant dem er minst 3.400 fra vestlige land, ifølge det ferske anslaget fra National Counter-Terrorism Center (NCTC).

– Veksten i fremmedkrigere som reiser til Syria mangler sidestykke, sier NCTC-direktør Nicholas Rasmussen i utkastet til en redegjørelse han skal holde i Kongressen onsdag.

NCTC anslår at mer enn 150 amerikanere er blant dem som har sluttet seg til den ekstremistiske opprørsgruppa Den islamske staten (IS) i Syria og Irak.

Les også: Hemmelige opptak fra livet under ISIL

Øker raskt

Tallet på fremmedkrigere som forlater sine hjemland for å kjempe for IS eller rivaliserende opprørsgrupper i krigen i Syria, stiger svært raskt, advarer amerikanerne. NCTCs forrige anslag i januar var at totalt 19.000 utlendinger kriget for IS eller andre ekstremistgrupper i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De som verver seg frivillig til opprøret, kommer fra svært ulike bakgrunner og passer ikke inn i noen stereotypi, påpeker Rasmussen.

– Slagmarkene i Syria og Irak gir fremmedkrigerne kamperfaring, våpen- og bombeopplæring og tilgang til terrornettverk som kan komme til å planlegge angrep rettet mot Vesten, advarer etterretningssjefen.

Les også: Anonymous angriper IS i sosiale medier

Rekruttering

I den flere måneder lange kampen om den syriske byen Kobani, som offisielt heter Ayn al-Arab, ble et stort antall fremmedkrigere fra IS drept, ifølge USA. Kurdiske styrker, som også har flere vestlige soldater i sine rekker, nedkjempet i januar IS ved byen på grensen til Tyrkia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rasmussen påpeker at IS' suksess med å rekruttere nye frivillige delvis må tilskrives opprørsgruppen aktive propaganda spredt på sosiale medier. Opptak av makabre likvideringer har fått mest oppmerksomhet i internasjonale medier, men IS har også et annet budskap i sine mange videoer og appeller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Obama sier USA forsøkte å berge Kayla Mueller

Martyr

Bilder som fremstiller et idyllisk liv i opprørernes selverklærte kalifat, formidles på et språk tilpasset vestlig populærkultur og rettet mot fremmedgjort ungdom på jakt etter spenning.

– De har også funnet opp kraftfulle slagord som «YODO: You Only Die Once. (Du dør bare en gang) Hvorfor ikke bli martyr?», forteller Rasmussen.

Al-Qaida og dens forgreininger i Midtøsten og Afrika har aldri kunnet måle seg med IS' kløktige propaganda, påpeker NCTC-direktøren.

Minst 70 fra Norge

USA er langt fra alene om å slå alarm om den økende strømmen av frivillige som reiser til Midtøsten for å krige.

Fra Norge anslår Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at rundt 70 personer har reist til Syria og Irak for å krige. Det reelle tallet kan imidlertid være langt høyere, ifølge PST.

I januar anslo Europol at mellom 3.000 og 5.000 EU-borgere har sluttet seg til krigen. De fleste rekruttene reiser til Syria via Tyrkia, som har avtale om visumfrihet med rundt 69 land, inkludert EU-landene og Norge.