Meny

TV 2: Helsetopper i nord brøt loven bevisst

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helse Nord brøt loven da de tegnet kontrakt med IT-selskapet Dips ASA, til tross for advarsler fra to advokatfirmaer og ett konsulentselskap, ifølge TV 2.

Tidlig på 2000-tallet ønsket Helse Nord å inngå en rammeavtale med IT-selskapet Dips som leverer elektroniske pasientjournaler til sykehus.

Alle statlige selskaper er lovpålagt å konkurranseutsette store innkjøp. Men Helse Nord valgte likevel å ikke utlyse en anbudskonkurranse.

Ifølge dokumenter TV 2 har fått tilgang til, ble Helse Nord-toppene på forhånd advart fra flere hold om lovbrudd.

Helse Nord kontaktet blant annet advokatfirmaene Kluge og Simonsen Føyen. Begge sier at det Helse Nord ønsket å gjøre er brudd på lovverket. Også konsulentselskapet Accenture påpekte at det er lovbrudd å inngå direkteavtale med Dips, og valgte derfor å trekke seg fra samarbeidet.

Helse Nord valgte likevel å skrive under på rammeavtalen med Dips i desember 2003. Året etter konkluderte Riksrevisjonen med at Helse Nord brøt loven ved å inngå avtalen uten å konkurranseutsette kontrakten.

Advokat Marianne Dragsten sier hun aldri har sett lignende forsøk på å bevisst omgå et regelverk.

– Jeg har ikke sett tilsvarende dokumenter med tilsvarende intensjon fra store statelige etater som Helse Nord er, sier hun til TV 2.

Daværende administrerende direktør i Helse Nord, Finn Henry Hansen, sier til TV-kanalen at helseforetaket fant det fordelaktig at alle de elleve sykehusene brukte det samme systemet. Ti sykehus hadde allerede systemet fra Dips, og Helse Nord ønsket derfor at også det ellevte sykehuset skulle få dette.

– I ettertid ser vi at dette kunne vært håndtert annerledes, sier han i dag.

Populært