Meny

Assad: – Syria informert om amerikanske angrep mot IS

Syrias president Bashar al-Assad gestikulerer under et intervju med BBC i Damaskus tirsdag. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syrias president Bashar al-Assad sier myndighetene i Damaskus har blitt informert om amerikanskledede flyangrep mot jihadister i Syria, og at de kunne ha hjulpet hans regjering om de var «mer seriøse».

I et intervju sendt av BBC tirsdag avviser også den syriske lederen at hans styrker har brukt såkalte tønnebomber, improviserte våpen uten styringssystemer som har fått skylden for flere tusen sivile dødsfall i områder kontrollert av opprørerne, melder AFP.

En koalisjon ledet av amerikanerne begynte luftangrep mot islamistgruppen Den Islamske Staten (IS) i Syria 23. september, men har avvist samarbeid og å koordinere aksjonene med Damaskus.

Assad bekreftet at det ikke er noe samarbeid med koalisjonen, og han anklaget enkelte av koalisjonens medlemmer for å støtte «terrorisme», tilsynelatende en henvisning til deres støtte til andre opprørsgrupper som kjemper for å styrte diktatoren.

En mann hvis slektninger er fanget under ruinene av deres hjem, på åstedet for det aktivister sier er luftangrep fra syriske styrker i Douma-bydelen i Damaskus 9. februar. Foto: Scanpix/Reuters. En mann hvis slektninger er fanget under ruinene av deres hjem, på åstedet for det aktivister sier er luftangrep fra syriske styrker i Douma-bydelen i Damaskus 9. februar. Foto: Scanpix/Reuters.

«Det er ikke noe direkte samarbeid» med koalisjonen, som inkluderer flere arabiske regjeringer samt USA, sa Assad. «Det er ingen dialog. Det er, la oss kalle det informasjon, men ingen dialog».

Assad sa kommunikasjonen skjer gjennom tredjeparter, blant disse nabolandet Irak, der USA og vestlige allierte også gjennomfører angrep mot IS.

«Noen ganger formidler de beskjeder, generelle beskjeder. Men det er ikke noe taktisk», sa han.

Les også: Hevder IS stjeler mat fra FNs hjelpeprogram

Kan ikke knekke IS uten Syria

Damaskus har motvillig akseptert angrepene mot IS på eget territorium, og sier at myndighetene ble informert før de begynte. Syriske myndigheter har gjentatte ganger kritisert koalisjonen for ikke å koordinere med dem.

De mener angrepene ikke kan knekke IS med mindre det internasjonale samfunnet begynner å samarbeide med syriske bakkestyrker.

Assad sa de amerikanskledede angrepene har potensiale til å hjelpe hans regjering, men at de hittil ikke har vært «seriøse» nok til å fungere på denne måten. Analytikere har sagt at de amerikanskledede angrepene mot IS har bidratt til å frigjøre den syriske regjeringshærens ressurser, slik at den kan fokusere på andre opprørsgrupper.

Les også: Jordans konge lover «hensynsløs krig» mot IS etter bestialsk drap på pilot

Tønnebomber

Opposisjonsledere har anklaget Washington for å oppgi dem ved å gjennomføre angrep mot jihadistene, men ikke mot Assad. Menneskerettsgrupper har anklaget Syrias regjering for å bombe sivile i opprørskontrollerte områder, blant annet med tønnebomber – en form for improviserte våpen pakket med eksplosiver og splinter som gjerne slippes fra helikopter.

Assad avviste blankt at hans styrker benytter slike våpen, og avviser påstandene som en «barnslig fortelling».

Foto fra det amerikanske forsvarsdepartementet viser en F-22 Raptor under tanking, på vei til Irak 30. januar. Foto: Scanpix/EPA.Foto fra det amerikanske forsvarsdepartementet viser en F-22 Raptor under tanking, på vei til Irak 30. januar. Foto: Scanpix/EPA.

– Jeg har ikke hørt om at hæren bruker tønner, eller kanskje gryter, sa han mens han lo.

– Vi har bomber, raketter og kuler, la han til.

– Når du skyter sikter du, og når du skyter sikter du på terrorister for å beskytte sivile, sa han.

Forskere: – IS-kvinner er heiajenter, ikke ofre

Avviser kjemiske våpen

Assad avviste også påstandene om at Syrias regjering brukte kjemiske våpen mot egen sivilbefolkning i august 2013, i et angrep utenfor Damaskus der opptil 1400 mistet livet.

– Hvem bekreftet hvem som sendte den gassen, sa han. På spørsmål om hans regjering var ansvarlig sa han «definitivt ikke», og la til at de rapporterte tapstallene er «overdrevet».

Han sa også at hans styrker «definitivt ikke» bruker klorgass som våpen.

Siden Syria overlot sitt kjemiske arsenal i forbindelse med en russisk-amerikansk avtale etter angrepet i 2013 har det vært flere rapporter om bruk av klorgass. I mange av disse tilfellene har innbyggere meldt om at de har hørt helikoptre, noe som kan tyde på at regjeringsstyrkene var innblandet.

Les også: Frykter IS kan ekspandere i Midtøsten

FN-forhandlinger

Mer enn 210.000 mennesker har blitt drept i Syria siden konflikten begynte med demonstrasjoner mot regjeringen i mars 2011.

To omganger med FN-støttede samtaler i Sveits har ikke ført til fremskritt, men FNs seneste utsending til konflikten, Staffan De Mistura, var i Damaskus til nye samtaler tirsdag.

Han er ventet å diskutere sin plan for en stillstand i kampene i byen Aleppo nord i landet, der regjeringsstyrker på nær har omringet det opprørskontrollerte øst.

SAMLESIDE: Her kan du lese alle sakene relatert til Syria

Populært