Meny

Støre takker regjeringen for deler av Aps fremgang

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets fremgang kan et stykke på vei tilskrives regjeringens politikk, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Kontinuerlig medlemsvekst siden oktober og meningsmålinger på 40-tallet tre måneder på rad sikret en optimistisk tone da Arbeiderpartiets landsstyremøte ble åpnet tirsdag.

Fremgangen kan Ap delvis takke regjeringen for, mener Støre.

– Jeg hører noen sier at når det går godt for oss, så skyldes det regjeringens politikk. De har delvis rett. Velgerne har i økende grad vendt ryggen til Høyre og Frps kurs, sa Ap-lederen.

Les også: Kritiserer Støres «skulking»

Krever arbeid

Støre presiserte at velgerne ikke automatisk vender seg til Ap av den grunn.

– De kommer ikke av seg selv. Det skyldes vårt arbeid, våre saker, vår profil og vår troverdighet, sa han.

En vekst på 150.000-200.000 velgere gir selvtillit både i forkant av høstens lokalvalg og fram mot stortingsvalget i 2017.

– Jeg føler jeg er en del av et vinnerlag, lød det fra Støre.

Nestlederkamp

Fremtredende på det laget er nestlederkandidatene Trond Giske, Hadia Tajik, Jette Christensen og Anniken Huitfeldt. De ankom Folkets Hus like før møtestart. Samtlige avviste å kommentere eget eller andres kandidatur.

Giske ansees som sikker etter at sentralstyret i slutten av januar gikk inn for å endre vedtektene – slik at landsmøtet 16.-19. april kan velge to og ikke kun en nestleder etter Helga Pedersen.

Etter dagens regelverk må nestlederen være en kvinne så lenge partilederen er en mann. Men ved å åpne for to nestledere – åpnes også døra for en av hvert kjønn.

Valgkomiteens leder Martin Kolberg sier til NTB at ingen kandidater er kontaktet ennå, men legger til at «vi er i ferd med det».

Klimatisk søndagsnei

Støre unngikk temaet i sin åpningstale. Derimot tok han til motmæle overfor kritikere som hevder at sjelden har noe parti opplevd så stor fremgang etter å ha utrettet så lite.

– Vi jobber hver dag med å stemme for det vi er for og mot det vi er imot. Vi utformer ny politikk for framtidens løsninger innen helse, omsorg, kunnskap og klima, anførte Støre.

Han trakk også opp et klimaperspektiv i argumentasjonen mot søndagsåpne butikker. I tillegg til å sikre en fridag i uka for hele familien, må det bety noe for samarbeidspartiene at søndagsåpne butikker vil dra med seg utslipp tilsvarende det vi sparer på 10.000 elbiler, argumenterte han.

Ny industripolitikk

Støre høstet applaus fra delegatene da han tok til orde for å nedsette et nytt industripolitisk utvalg i partiet.

Støres tanke er at klima ikke skal være et sidehensyn når ny industri utvikles, men selve begrunnelsen. På den måten kan norsk industri utvikles hånd i hånd med målet om et lavutslippssamfunn.

– Den nye industrien bryter et mønster. Det trenger ikke å være en industri med store utslipp, sier han til NTB og viser til prosessindustrien, som har kuttet sine utslipp dramatisk.

Samtidig påpeker han at Norge har mye ren vannkraft tilgjengelig, som kraftkrevende industri kan nyttiggjøre seg.

– Vi kan ikke satse på store prosjekter som har store punktutslipp i 2050 når Norge skal være klimanøytralt, sier han.
Populært