Meny

– Hva, 56.000 kroner for å føde?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se hvordan det gikk da jordmødrene ble bedt om å ta betalt av de fødende.

Med skjult kamera ble jordmødre ved fødeavdelinga på Harstad sykehus filmet da de fikk beskjed om at de skulle kreve betaling av fødende.

I alt syv jordmødre fikk opplæring i det de trodde var et pilotprosjekt for å bedre kostnadskontrollen under fødsler. Der fikk de blant annet innføring i hva både epidural og karbad kostet.

Og overraskende nok for jordmødrene var det de fødende som selv måtte betale regningen.

– Det er det dummeste jeg har hørt, sier en av jordmødrene i videoen øverst i saken.

Må betale for å føde

Men selvfølgelig var ikke pilotprosjektet ekte. I realiteten deltok de i et stunt i regi av Den Norske Jordmorforening og Redd Barna, som ønsker å sette fokus på hvordan virkeligheten er for kvinner i store deler av verden, der de må betale for å føde.

– I store deler av verden blir fødende kvinner stilt i slike situasjoner daglig. Flere har ikke råd å betale for fødsler, og denne videoen er med på å bevisstgjøre hvor godt vi har det i Norge. Dette er en måte å sende et budskap ut i verden på, sier leder i Den Norske Jordmorforening, Kirsten Jørgensen til Nordlys.

Avisen har vært i kontakt med to av jordmødrene som ble lurt i stuntet. Helene Karlsen reagerte på at kvinner må velge mellom liv og økonomi.

– Kvinner som blir satt i en slik situasjon må velge mellom helse, og sikkerhet, eller økonomi. Mor og barns helse blir satt i andre rekke, og dette ble en stor vekker for meg, sier Karlsen.

– Urimelig krav

I videoen reagerer en annen jordmor ved å utbryte:

– Skal jeg be en fødende kvinne, i en av de mest kritiske fasene av livet, vurdere hva slags hjelp hun skal få ut i fra størrelsen på pengeboken hennes?

Filmen er laget for å minne folk i Norge på hvor heldige vi er som får gratis helsehjelp ved svangerskap og fødsel, skriver Redd Barna i en pressemelding.

– Reaksjonene til jordmødrene viser hvor urimelig det er at gravide selv skal betale for å føde, sier generalsekretær i Redd Barna Tove R. Wang.

Populært