Meny

Ukraina håper på disse amerikanske våpnene

Ukrainske styrker avfyrer en Grad-rakett mot stillingene til prorussiske separatister utenfor Debaltseve øst i Ukraina 8. februar 2015. Foto: Scanpix/Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama utsatte mandag avgjørelsen om hvorvidt man skal sende våpen til Ukraina.

Presidenten sier han vil gi diplomatiet en sjanse til å virke, mens det pågår et nytt forsøk på å få i stand en våpenhvileavtale mellom ukrainske myndigheter og pro-russiske separatistgrupper, melder AFP.

Her er noen av våpnene og det militære utstyret USA kan komme til å levere til Ukraina, ifølge amerikanske diplomater, topp-offiserer og eksperter:

Panserbrytende raketter

Tilhengere av å væpne Ukraina sier lette panserbrytende raketter er nødvendige for å gjøre Ukrainas hær i stand til å slå tilbake angrep fra pro-russiske styrker, som har vært i stand til å ta seg forholdsvis enkelt frem i pansrede kjøretøy.

Slike våpen vil være lette å transportere, kan avfyres fra skulderen og krever ikke omfattende opplæring.

– Russerne har brakt hundrevis av deler til tungt utstyr til Ukraina, inkludert stridsvogner og pansrede personellkjøretøy. Slike våpen kan nøytralisere fordelen de såkalte separatistene og de russiske styrkene har, sier den tidligere amerikanske ambassadøren til Ukraina, John Herbst, til AFP.

Les også: Russland: – Vesten prøver å destabilisere Ukraina

Amerikanske myndigheter kan gå inn for anti-tankvåpen av typen M-72, som ble innført tidlig på 60-tallet og var i ferd med å bli faset ut før det igjen ble tatt i bruk under de amerikanske krigene i Irak og Afghanistan. M-72 har en rekkevidde på omkring 170-220 meter og koster omkring 900 dollar stykket.

Svenske Saab har utviklet AT4, som i dag er den amerikanske hærens mest brukte panserbrytende våpen. Foto: Wikimedia Commons.Svenske Saab har utviklet AT4, som i dag er den amerikanske hærens mest brukte panserbrytende våpen. Foto: Wikimedia Commons.

AT4 er i dag det viktigste panserbrytende våpenet til soldatene i den amerikanske hæren.

Det er en nyere versjon som kan treffe et kjøretøy på 300 meters avstand, etter et sekund i lufta. AT4 koster omkring 1480 dollar stykket.

De mer avanserte Javelin-rakettene har mye lenger rekkevidde, omkring 2500 meter, og kan ramme et lavtflygende helikopter. Men Javelin er tyngre og dyrere, med en prislapp på 246.000 dollar stykket.

Radar

Ukrainas styrker lider store tap under artilleri- og rakettild. Amerikanske militære ledere sier Ukraina har sterkt behov for radarutstyr for å oppdage innkommende granater for å beskytte soldatene og skyte tilbake med større presisjon.

USA har allerede levert en radar som kan spore granater.

USAs allierte i Europa, som er trette av å væpne Ukraina, kan være åpne for å godkjenne radaren som en «ikke-dødelig» form for bistand, sier eksperter.

Amerikanske myndigheter vurderer også å sende pansrede Humvee-kjøretøy for å bistå ukrainske styrker med større hastighet og sikkerhet.

Les også: Opprørere hevder å ha omringet ukrainske soldater

Droner

Mens prorussiske styrker bruker droner for å øke presisjonen til artilleriangrep ser Obamas regjering på muligheten for å sende små, uvæpnede «taktiske» dronefly for å hjelpe den ukrainske hæren med å oppdage sine fiender på avstand.

De lette, ubemannede flyene kan inkludere ScanEagle, som skytes opp med en liten katapult, eller Raven, som en soldat simpelthen kaster ut i luften som et leketøysfly.

En ScanEagle-drone på dekket av det amerikanske hangarskipet USS Ponce i Bahrain. Foto: Scanpix/AP.En ScanEagle-drone på dekket av det amerikanske hangarskipet USS Ponce i Bahrain. Foto: Scanpix/AP.

ScanEagle er omkring 1,2 meter lang med vingespenn på tre meter, mens Raven er mindre, omkring en meter lang med vingespenn på 1,4 meter.

Begge kan være i luften i flere timer og sender tilbake overvåkningsbilder.

Les også: Kerry: – Putins handlinger vil slå tilbake på ham selv

Anti-overvåkning

Pro-russiske styrker er i stand til å avlytte radio- og telefonsamtaler mellom ukrainske styrker med dødbringende resultat.

Amerikanere vurderer metoder for å skaffe sikker kommunikasjon, og utstyr som kan hindre effekten av støysendere, til ukrainerne.

Ukrainas utenriksminister Pavlo Klimkin sa forrige uke at separatistene var i stand til å «overvåke våre soldaters mobilsamtaler og siden velge sine mål ut fra dette.»

Les også: – USA-støtte til Ukraina vil gi «enorm skade»

Etterretningsinformasjon

USA kan også velge å dele flere etterretningsopplysninger fra satellitter med Ukraina, om russisk troppeforflytning langs grensen og de pro-russiske separatistenes bevegelser.

Men fordi det ukrainske militæret har blitt infiltrert av russiske spiontjenester må etterretningsopplysningene fra USA gis på en måte som ikke «avslører våre kilder og metoder», sa James Stavridis, tidligere toppsjef i Nato og rektor ved Fletcher School of Law and Diplomacy ved Tufts-universitetet.

USA kan også gi «defensive råd om dataforsvar» for å hjelpe Ukraina til å stagge de uavlatelige dataangrepene mot deres systemer for logistikk og militære nettverk, sier Stavridis til AFP.

USA vurderer sammen med andre Nato-allierte å sende ammunisjon til Ukraina sammen med andre nøkkelgjenstander som nattkikkerter for å sikre at ukrainske styrker er godt rustet.

Populært