Meny

Kvinnegruppa Ottar: – Boikott «50 Shades of Grey»

– BOIKOTT: Fifty Shades of Grey handler om en kvinnelig universitetsstudent som seksuelt underkaster seg den eldre milliardæren Christian Grey. Interessen for filmen som har premiere fredag, er stor. Men noen advarer mot budskapet. Foto: AP Photo/Universal Pictures and Focus Features / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den feministiske aktivistgruppa mener kassasuksessen «Fifty Shades of Grey» romantiserer vold og overgrep mot kvinner.

Bokserien «Fifty Shades of Grey» ble en salgssuksess da den kom, også her i Norge. På verdensbasis er over 100 millioner bøker solgt, og de er oversatt til 51 språk.

Bokserien som gjerne kalles husmorporno, handler om en kvinnelig universitetsstudent som seksuelt underkaster seg den eldre milliardæren Christian Grey.

Fredag har filmatiseringen premiere på norske kinoer. Flere kinoer rundt om i landet melder om stor interesse og mange forhåndssolgte billetter.

– Behold kontrollen

Men utenfor Stavanger kino og ved Colosseum kino i Oslo skal det arrangeres demonstrasjoner mot filmen på premieredagen.

En av organisasjonene som reagerer på filmen er Kvinnegruppa Ottar som på Twitter oppfordrer til boikott: 

«Behold kontrollen og styringa i livet. Ikke la deg forføre av psykopater som Christian Grey. Boikott filmen....», skriver Ottar.

Facebook har de blant annet lagt ut parolene: «Vold er ikke sexy» og «SM = VOLD». 

– Jeg synes heller folk bør gi pengene de skulle brukt på kinobilletter til organisasjoner og kampanjer som kjemper mot vold mot kvinner, sier leder for Kvinnegruppa Ottar i Rogaland, Randi Mobæk, til NRK.

– Bruksanvisning for seksuell tortur

Også da bøkene kom skapte den seksuelle undertrykkelsen som beskrives av forfatter E.L. James, reaksjoner.

Et krisesenter for kvinner i Storbritannia gikk ut med hard kritikk mot bestselgertrilogien, som de mener er en bruksanvisning for kvinnemishandlere for å utsette sårbare unge kvinner for seksuell tortur.

– Vi får en hel generasjon av unge kvinner som hører kvinner rundt seg si: «For en bra bok». Tretten og fjortenåringer kommer til å plukke den opp og tenke «Dette er greit», uttalte lederen for senteret Clare Phillipson.

Les saken: - Fifty shades of Grey er en bruksanvisning for seksuell tortur

Sexleketøy-boom

Da Fifty Shades of Grey ble oversatt til norsk i 2012, kunne den erotiske butikken Kondomeriet fortelle om salgsboom for sexleketøy.

Denne uken meldte britiske medier om at butikkjeden B&Q i Storbritannia, som selger utstyr for oppussing og håndtverk, har sendt ut et skriv til sine ansatte og bedt dem lese seg opp på trilogien.

Butikkjeden forventer en stor etterspørsel etter blant annet tau, strips og teip etter filmpremieren.

Det lekkede memoet skal ifølge The Telegraph være sendt til alle de mer enn 20.000 ansatte, som også vil få tilbud om å låne utgaver av bøkene.

De ansatte oppfordres til oppdatere seg slik at de kan håndtere sensitive forespørsler fra kundene på en «høffelig, hjelpsom og respektfull måte».

Populært