Meny

Eldre pasienter vil ha forhåndssamtaler med legen

Eldre ønsker å snakke med legen om hvordan de skal behandles om de blir syke og ikke kan gjøre rede for seg. Foto: COLOURBOX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åtte av ti eldre ønsker å fortelle legen hvilken behandling de ønsker å motta før de blir for syke til å si fra selv. Men svært få får anledning til det, viser en undersøkelse gjort ved Sørlandet Sykehus.

58 eldre pasienter ved en geriatrisk sengepost ved sykehuset i Kristiansand inngikk i studien som skulle kartlegge forhåndssamtaler mellom eldre pasienter og leger, skriver Tidsskrift for Den norske legeforening.

Forhåndssamtaler er samtaler med pasienter om fremtidig behandling slik at pasientens ønsker er kjent hvis beslutningsevnen skulle gå tapt. Mange leger frykter at slike samtaler er belastende for pasientene.

– Vi ønsket å utprøve systematiske forhåndssamtaler i en akuttgeriatrisk sengepost og finne ut hvordan pasientene opplevde dette, sier Pål Friis, spesialist i geriatri og overlege ved geriatrisk seksjon på medisinsk avdeling.

Konklusjonen av undersøkelsen er at pasienter innlagt i akuttgeriatrisk sengepost er positive til forhåndssamtaler. De har viktige beskjeder å gi om hvordan de ønsker at de pårørende skal bli involvert og hvordan man skal ta beslutninger om hvilken behandling de skal få.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært