Harde kamper dagen for toppmøte om Ukraina

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampene i Ukraina pågår for fullt dagen før det planlagte toppmøtet om Ukraina-konflikten i Minsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om konflikten i Ukraina:

* Den væpnede konflikten tok til i midten av april 2014 da prorussiske separatister gjorde opprør øst i landet.

* Da hadde Russland allerede annektert halvøya Krim.

* Over 5.000 mennesker er så langt drept i krigen mellom opprørerne og den ukrainske hæren.

* I september inngikk partene – regjeringen i Kiev og de prorussiske separatistene i øst – en avtale som skulle gjøre slutt på striden. Avtalen er blitt brutt en rekke ganger.

* Den siste tiden har separatistene tatt kontroll over enda flere områder til tross for våpenhvilen.

* Ukrainas regjering har bedt vestlige land om våpenhjelp for å kunne bekjempe opprørerne, som ifølge NATO har fått omfattende hjelp fra Russland.

(Kilde: Ritzau)

I byen Kramatorsk ble regjeringshærens hovedkvarter truffet og flere sivile drept i rakettangrep tirsdag.

– Det viktigste hovedkvarteret i vår antiterroroperasjon ble rammet av en Tornado-rakett, sa Ukrainas president Petro Porosjenko.

Et annet rakettangrep i samme by rammet et boligområde. Minst seks sivile ble drept og 21 såret i angrepene, ifølge lokale myndigheter. Også flere soldater skal være såret.

Ukrainas regjering mener angrepene beviser at russiske våpen blir brukt i kampene i Øst-Ukraina. Årsaken er at Tornado er et russisk rakettsystem som opprørerne umulig kan ha stjålet fra den ukrainske hæren.

Ledere for opprørerne avviser imidlertid at det var de sto bak angrepene på Kramatorsk, ifølge nyhetsbyrået RIA.

Les også: Dette er USA-våpnene Ukraina håper på i kampen mot opprørerne

– Soldater omringet

Noen timer før rakettene rammet Kramatorsk, ble det kjent at Ukrainas nasjonalgarde har begynt en ny offensiv i nærheten av havnebyen Mariupol.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enheter fra nasjonalgarden har brutt gjennom fiendens forsvarslinjer, het det i en uttalelse fra det ukrainske sikkerhetsrådet.

Samtidig hevder de prorussiske opprørerne at de har omringet regjeringsstyrkene i byen Debaltseve. En viktig forsyningslinje inn til byen er angivelig brutt.

En talsmann for den ukrainske hæren sa imidlertid til BBC natt til tirsdag at kampen om veien inn til Debaltseve fortsatt pågikk. Flere tusen ukrainske soldater antas å befinne seg i og ved byen, som ligger dypt inne i et opprørskontrollert område.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst sju ukrainske soldater og over ti sivile er blitt drept i kamper ulike steder i Øst-Ukraina det siste døgnet, ifølge ukrainske myndigheter og talsmenn for opprørerne.

Les også: Kerry: – Putins handlinger vil slå tilbake på ham selv

Merkel møtte Obama

Utviklingen på slagmarken skjer samtidig som europeiske land gjør nye diplomatiske framstøt for å få slutt på kampene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny fransk-tysk fredsplan ble presentert i forrige uke. Mandag diskuterte Tysklands statsminister Angela Merkel krisen med USAs president Barack Obama, og onsdag skal det etter planen holdes et nytt toppmøte om Ukraina.

Meningen er at Merkel og presidentene Vladimir Putin, François Hollande og Ukrainas Petro Porosjenko skal delta på møtet. Men Putin har sagt at det er usikkert om det blir noe av samtalene i Hviterusslands hovedstad Minsk.

Ukraina, vestlige land og NATO anklager Russland for å ha sendt soldater og militært utstyr over grensen til Ukraina for å støtte opprørerne der. Dette avviser russiske myndigheter, som insisterer på at de forsøker å løse konflikten.

Les også: Hevder 1.500 russiske soldater har krysset grensen til Ukraina

Anklager vestlige land

USA og EU forsøker derimot å destabilisere Ukraina, ifølge den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov. Han hevder dette er formålet med USAs planer om mulige våpenleveranser til Ukraina og EUs nye sanksjoner mot Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barack Obama har ennå ikke bestemt seg for om USA vil forsyne Ukrainas regjering med våpen, og Merkel har uttrykt sterk skepsis til dette forslaget.

Ikke overraskende er også lederen for den russiske regjeringens sikkerhetsråd, Nikolaj Patrusjev, skeptisk til de amerikanske planene. Han tror Russland vil reagere med diplomatiske midler dersom det blir noe av våpenleveransene.

På den annekterte Krim-halvøya og andre steder i Sør-Russland begynte russiske soldater militærøvelser dagen før toppmøtet i Minsk. Over 600 soldater deltok i øvelsen på Krim, ifølge den russiske svartehavsflåten.