Meny

Broren til mulla Krekar prøver å få ham til Nord-Irak

Mulla Krekar ble hentet av broren sin Khalid Faraj Ahmad (bak til venstre) da han ble løslatt fra Kongsvinger fengsel i slutten av januar. Broren har reist til Nord-Irak tre ganger for å få en garanti for at det er trygt for mulla Krekar å reise dit. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Broren til mulla Krekar har tre ganger vært i møter i Nord-Irak for å få en garanti for at det er trygt for Krekar å reise dit.

– Mulla Krekar selv vil reise tilbake til hjemlandet. Jeg vil også det, sier mullaens bror, Khalid Faraj Ahmed til TV 2.

Han forteller at han våren 2012, januar 2013 og høsten 2014 reiste til Nord-Irak. Ifølge TV 2 har han hatt samtaler med en sentral person i den nordirakiske regjeringen.

Hensikten var å få en garanti for at det er trygt for mulla Krekar å reise til Nord-Irak.

Les også: Mulla Krekar slipper å flytte før anken er behandlet

Ikke hørt fra departementet

Etter den første reisen kontaktet broren PST og ba om et møte for å fortelle om møtene han hadde hatt. PST henviste imidlertid til Politiets utlendingsenhet (PU), som igjen henviste videre til Justisdepartementet.

Mulla Krekars bror mener det er mulig å få en garanti for at mulla Krekar ikke risikerer dødsstraff om han reiser til Nord-Irak. Han ville informere Justisdepartementet om dette.

Departementet skrev i et brev at de skulle komme tilbake til saken, men to og et halvt år har gått. TV 2 la mandag fram brevkorrespondansen Khalid Faraj Ahmed har hatt med norske myndigheter.

Justisminister Anders Anundsen sier imidlertid at han ikke kjenner til initiativet fra mulla Krekars bror.

Anke Flere norske regjeringer har forsøkt å sende mulla Krekar ut av landet, men han kan ikke utvises av frykt for tortur og henrettelse i Irak. I forrige uke besluttet Oslo tingrett at mulla Krekar kan tvangsflyttes til Kyrksæterøra.

Advokat Brynjar Meling har varslet at denne avgjørelsen blir anket. Han hadde frist til mandag med å levere anken. Når anken foreligger, skal Borgarting lagmannsrett ta stilling til saken.

Populært