Meny

Orkan målt flere steder i Finnmark

Det blåste friskt i Bodø sentrum lørdag formiddag da ekstremværet Ole traff land. Flere skuelystne samlet seg ved moloen i Bodø havn for å kjenne på naturkreftene. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere steder i Finnmark ble vindstyrken målt til orkan mandag kveld. 24 veistrekninger i fylket var stengt som følge av uværet.

Ikke før hadde ekstremværet Ole roet seg, før en ny storm var på vei til Nord-Norge.

Mandag sendte Meteorologisk institutt ut et OBS-varsel for strekninga Nord-Trøndelag til Finnmark:

– Politiet ber folk om å sikre eventuelle løse gjenstander som de kan ha liggende. Det er meldt om sterk storm etter midnatt, meldte Vestfinnmark politidistrikt på Twitter mandag kveld.

I Kvalsund blåste en campingvogn inn i en husvegg. Og redningsskøyta måtte rykke ut for å bistå en båt med å komme seg i land utenfor Hammerfest. Ifølge NRK ble vindstyrken målt til orkan i Hasvik og i Honningsvåg mandag kveld.

– Vinden vil øke utover mandag kveld, og i løpet av natt til tirsdag kan det bli vestlig full storm i Nord-Troms og Finnmark. Der vil også være snø i lufta, og kombinasjonen med vind og nedbør fører til vanskelige kjøreforhold, sier Hanneke Luijting ved værvarslinga i Tromsø.

Finnmarkingene må belage seg på mye vind gjennom hele denne uka. Fra torsdag til helga varsles det om nordvest kuling i hele Nord-Norge, men mest vind i Finnmark.

Uvær og rasfare stengte mandag kveld 24 veistrekninger i landets nordligste fylke. E6 var stengt ved Sennalandet og ved Hatter. E69 var stengt på tre strekninger. I tillegg var 19 andre riksveier og fylkesveier stengt som følge av uværet, ifølge Statens vegvesen.

Det er også varslet stor snøskredfare i Nordland og Nord-Trøndelag i de neste dagene.

I disse fylkene er snøskredfaren på nivå fire. Svært store nedbørmengder og temperaturstigning vil svekke snødekket. Mange middels store og noen store naturlig utløste skred kan ventes, ifølge varsom.no.

Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder at situasjonen sannsynligvis vil vedvare de nærmeste dagene.

– Under slike forhold anbefaler vi folk å holde seg unna bratt terreng og holde god avstand til bratte fjellsider, sier Solveig Kosberg, vaktleder i Snøskredvarslingen hos NVE.

I resten av Nord-Norge er det faregrad 3, noe som betyr betydelig snøskredfare. På Nord-Vestlandet, som har hatt stor snøskredfare de siste dagene, vil faren reduseres til 3. Ellers i Sør-Norge ligger skredfaren stort sett på faregrad 3.

Populært