Arbeidsgruppe fant feil på feil i Monika-saken

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet bandt seg svært tidlig til teorien om at Monika Sviglinskaja hadde tatt sitt eget liv, konkluderer en ekspertgruppe med. Politimesteren erkjenner at feil ble gjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksadvokaten avdekket at alvorlige feil hos Hordaland politidistrikt førte til tidlig henleggelse av etterforskningen av Monika Sviglinskajas død i 2011. Alt kan ha blitt reddet av et DNA-bevis som skulle ha vært slettet.

Allerede samme kveld som åtteåringen ble funnet død i november 2011, mente politiet at det ikke var snakk om drap.

Da teknikerne fra Kripos kom til åstedet et par dager etterpå, fikk de beskjed om at det trolig dreide seg om selvmord.

Den påfølgende etterforskningen bar preg av alvorlige mangler, og fungerte for å støtte opp om hovedteorien, er konklusjonen til en arbeidsgruppe som på oppdrag fra Riksadvokaten har gransket saken.

– Denne saken har gjort et sterkt inntrykk både på politi og påtalemyndighet, sa riksadvokat Tor-Aksel Busch da han mandag formiddag fikk overlevert rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Siktede i Monika-saken innlagt

Beklager overfor moren

Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland politidistrikt erkjenner at det ble gjort feil under etterforskningen.

– Vi skal gjøre det vi kan for å forebygge at noe slikt skal skje igjen. Vi beklager på nytt den ekstreme belastningen moren til Monika har vært utsatt for, sa Gudmundsen.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch mottok mandag rapport fra arbeidsgruppen om Monika-saken i Hordaland. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixRiksadvokat Tor-Aksel Busch mottok mandag rapport fra arbeidsgruppen om Monika-saken i Hordaland. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Arbeidsgruppens leder, førstestatsadvokat Bjørn Soknes beskrev en blanding av gruppetenkning og fraværende ledelse underveis i etterforskningen. Han har ikke funnet noe godt svar på hvordan selvmordsteorien kunne bli styrende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvordan kunne dette skje? Det vet vi ikke, sier han.

Glad mor

Kristina Sviglinskaja reagerte med overraskelse og glede da hun fikk beskjeden om rapporten og politiets beklagelse mandag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 33 år gamle litauiske kvinnen var ikke i Norge da rapporten fra Riksadvokaten ble lagt fram. Overfor advokaten ga hun uttrykk for at det har tatt lang tid før unnskyldningen fra politiet kom, men at det likevel var viktigere at den kom.

– Jeg tilfreds med rapporten som i stor grad bekrefter våre innvendinger og opplevelsen av at min klient ikke ble tatt på alvor i den opprinnelige etterforskningen, sier advokat Stig Nilsen i en kommentar til NTB.

Svikt og mangler

I rapporten lister gruppen opp en rekke feil og svakheter i saken:

• Det forelå ingen etterforskningsplan.

• Sentrale bevis ble ikke fulgt opp.

• Det ble ikke gjennomført rekonstruksjon av hengningen, hvilket arbeidsgruppen finner «uforståelig».

• Trusselmeldinger til Monikas mor på Facebook ble ikke undersøkt.

• Det ble ikke gjort alibisjekk av morens tidligere samboer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På den annen siden skulle DNA-sporet som til slutt ledet til pågripelse av morens tidligere samboer ha blitt slettet dersom reglene var blitt fulgt. Til dette foreslår arbeidsgruppen at reglene for destruksjon av bevis endres.

Lederen forsvant

Det var i hovedsak folk fra Sotra, Øygarden og Askøy som etterforsket dødsfallet. Blant dem som Riksadvokatens arbeidsgruppe snakket med, var det ingen som hadde erfaring med etterforskning av drap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforskningslederen hadde derimot erfaring fra drapssaker. Men han ble flyttet over i et annet arbeidsforhold etter om lag en måneds tid, og gikk deretter av med pensjon.

Ansvarsforholdet smuldret opp, og ingen visste hvem som reelt sett ledet etterforskningen, oppsummerer rapporten.

Les også: Siktet for Monika-drapet avviser DNA-bevis

Kripos var uenig

I rapporten går det fram at Kripos i et internt notat forsøkte å varsle det lokale politiet. Der sto det notert:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Mobilen til avdøde borte. Forkaster teorien om selvdrap».

Arbeidsgruppen fikk vite at Kripos ventet på en anmodning fra politiet om å hjelpe til med taktisk etterforskning, men den kom aldri. Det lokale politiet ønsket å ta hånd om det selv.

I august 2012, ni måneder etter Monikas død, ble saken henlagt som intet straffbart forhold. Henleggelsen var feil og ble gjort på et altfor tynt grunnlag, mener Soknes.

Formålet med rapporten er å finne læringspunkter for politiet. Rapporten skal nå på høring i Hordaland politidistrikt med frist på 14 dager.

Spesialenheten for politisaker skal senere ta stilling til om det er gjort noe straffbart i saken fra politiets side.