Meny

– For tidlig fødte får dårligere lungefunksjon som voksne

FOR TIDLIG FØDT: – Å være ekstremprematur, eller ha lav fødselsvekt, påvirker lungefunksjonen i voksen alder, sier forsker og barnelege Maria Vollsæter ved Haukeland universitetssjukehus som råder denne gruppen til å leve ekstra sunt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn som blir født før 28. fullgåtte uker av svangerskapet, eller veier under en kilo ved fødselen, får dårligere lungefunksjon som voksne, ifølge norsk studie.

Det er forskere ved Haukeland universitetssykehus som har fulgt de ekstremt premature barna, i en ny studie som er publisert i Annals of the American Thoracic Society.

Forskerne fulgte 45 barn som enten ble født før 28 fullgåtte svangerskapsuker, eller veide under 1000 gram ved fødselen, i årene 1982-1985, melder Dagens Medisin.

De målte lungefunksjonen på denne gruppen da de var 18 år og 25 år gamle, og resultatene ble sammenlignet med lungefunksjonen hos friske som var født til termin på samme tidspunkt.

Betydelig nedsatt lungefunksjon

Resultatene viser at de fleste for tidlig fødte hadde lungefunksjon i nedre del av normalområdet som 18- og 25-åringer, men at funksjonen var betydelig nedsatt sammenlignet med kontrollgruppen.

– Å være ekstremprematur, eller ha lav fødselsvekt, påvirker altså lungefunksjonen i voksen alder, sier forteller førsteforfatter Maria Vollsæter, barnelege ved Haukeland universitetssjukehus, til Dagens Medisin.

Les også:  Probiotika kan gi lavere risiko for tidlig fødsel

– Bør gjøre sunne valg

De premature hadde også økt risiko for å reagere på irriterende stoffer, noe som øker risikoen for astma, KOLS og raskere tap av lungefunksjonen, forklarer forskeren til Dagens Medisin.

Hun mener det er viktig at fastleger og lungeleger spør pasientene om fødselshistorie, slik at de kan råde for tidlig fødte til ikke å røyke, unngå overvekt, være fysisk aktive og unngå yrker med uheldig eksponering fra luften.

– Økt risiko for psykiske problemer

I en helt annen fersk studie som har sett på hvordan premature fungere som voksne, kommer det frem at barn som veier under 1000 gram ved fødselen har økt risiko for blant annet depresjon, angst og ADHD.  

Studien som har fulgt 84 deltagere, som ble født for tidlig i årene 1977 til 1982, frem til de var i begynnelsen av 30-årene, er mandag publisert i tidsskriftet Pediatrics.

Forskerne ved McMaster University fant samtidig at det var mindre rusmisbruk blant de deltagerne som var født prematurt, sammenlignet med en kontrollgruppe på 90 som hadde normal fødselsvekt.

Også en svensk-britisk studie fra 2012 fant en større risiko for psykisk sykdom hos premature.

Les mer: Større risiko for psykisk sykdom hos premature

Populært