Høie vil gjøre røyk og snus kjedelig

Helse- og omsorgsminister Bent Høie viste de ny innpakningene til snus og tobakkspakker, på en pressekonferanse om forebyggende tiltak på tobakksområdet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Helse- og omsorgsminister Bent Høie viste de ny innpakningene til snus og tobakkspakker, på en pressekonferanse om forebyggende tiltak på tobakksområdet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Like pakker med lik skrift, advarsler og farger skal forhindre at barn og unge fristes til å begynne med tobakksprodukter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om røyk og snus blant unge:

*Røyking blant unge har gått jevnt nedover det siste tiåret, men tallet på unge snusbrukere øker sterkt

*Fem prosent i aldersgruppen 16-24 år røyker. En av tre unge menn, og nesten hver fjerde unge kvinne, snuser.

*Den sterke økningen i snusbruk kom da industrien utviklet produkter med appell til unge; snusbokser med ny design, nye farger og smakstilsetninger som vanilje, mentol og lakris.

*Standardiserte tobakkspakninger ble innført i Australia i 2012 og skal innføres i England, Irland og på New Zealand. Finland og Frankrike vurderer det.

*Røyking er hovedårsaken til lungekreft, den kreftformen flest dør av i Norge.

*Snus kan føre til kreft, diabetes 2 og økt dødelighet etter en rekke sykdommer. Snusing under graviditet øker risikoen for prematur fødsel og dødfødsel.

(Kilde: Helse- og omsorgsdepartementet og Kreftforeningen)

– Tobakk er et produkt det ikke finnes noen fornuftige argumenter for å bruke. Da appellerer produsentene til kultur og identitet for å tiltrekke seg nye brukere. Unge blir påvirket. Utseendet på tobakksemballasjen kan være det som får dem til å prøve tobakk for første gang, eller la være, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie til NTB.

Regjeringen sender i slutten av februar ut høringsforslag om standardisert og reklamefri emballasje for all tobakk som selges i Norge. Tobakkspakningene skal ha mørkegrønn farge og ha lik utforming.

Les også: – Snus kan føre til alvorlig sykdom

Snusfornuft

Forslaget vekker begeistring hos Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL) og Kreftforeningen:

– Pakningene er den siste reklameflaten produsentene har igjen og de markedsfører mot unge. Vi har jobbet for standardisering av pakninger i årevis. Vi har god global kontakt med fagmiljø og søsterforeninger og kjenner godt argumentene for og imot: Vi er overbevist om at dette er noe av det viktigste vi kan gjøre for å hindre at en oppvoksende generasjon begynner med tobakk og snus, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget innebærer også at dagens helseadvarsler skal forsterkes og dekke minst 65 prosent av røyketobakkens forside og bakside, med tekst og bilde. Dette er i henhold til et EU-direktiv som trer i kraft mai 2016. På røykfri tobakk skal det være tekstadvarsler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Snus kan føre til alvorlig sykdom

Skepsis

Snusgiganten Swedish Match er ikke fornøyd med å havne i samme boks som røyketobakksprodusenter:

– Dette blir helt feil. Det er bred enighet i forskermiljøer om at snus er minimum 90 – 99 prosent mindre skadelig enn sigaretter, sier kommunikasjonsrådgiver Espen Kjendlie.

Kjendlie mener forslaget mangler logisk grunnlag:

– Helseministeren sier det ikke er lignende planer for alkohol. Alkohol ødelegger tusenvis av familier og liv i løpet av et år. Snus ødelegger ingen familier.

Røyketobakksprodusenten Philip Morris tar på sine nettsider avstand fra tiltak som nøytral emballasje, som de mener er en regulering som hindrer voksne i å kjøpe og bruke tobakksprodukter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høie imøtegår kritikken og sier forslaget skal forebygge at unge rekrutteres til tobakksbruk:

– Det vil ikke medføre mer byråkrati og heller ikke begrense forbrukeres valgfrihet. Dette er derfor et forslag som henger tett sammen med denne regjeringens ideologi.

Lunkent Frp

Høie og Høyres regjeringspartner sendte mandag ut en pressemelding der de presiserer at dette ikke er et forslag Frp står bak:

– Frps stortingsgruppe har ikke tatt stilling til forslaget. Det vil vi gjøre på et senere tidspunkt. Frp er opptatt av å gjøre røykeslutt enklere, ikke av å gjøre hverdagen for røykerne vanskeligere, sier helsepolitiker Morten Wold.

Han forventer at e-sigaretter blir tilgjengelige i Norge, som hjelpemiddel for dem som vil stumpe røyken. Høie bekrefter at et slikt forslag nå vurderes.

Torstein Schroeder, direktør i Virke KBS, mener høringsforslaget er bra for folkehelsa, men mener det må kombineres med tiltak mot tobakkssmugling:

– Smuglervarer kan være mer skadelige og i tillegg taper staten inntekter på avgifter, som kunne vært brukt i kampen mot kreft, sier Schroeder.