Meny

«Ole» har rast fra seg, nå begynner oppryddingen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremværet «Ole» har forlatt norsk territorium og etterlatt seg til dels store ødeleggelser fra særlig Midt-Norge og nordover. Nå begynner ryddearbeidet og erstatningssakene.

Midtre Hålogaland politidistrikt har fått meldinger om materielle skader i alle politidistriktets regioner, men det er meldt om svært få og kun mindre personskader. Distriktet dekker den nordlige delen av Nordland fylke og den sørlige delen av Troms fylke, med cirka 120.000 innbyggere og til sammen 22 kommuner.

– Mer enn 70 prosent av meldingene til operasjonssentralen dreide seg om skader på bygninger, i all hovedsak tak- og veggplater. Verst har det gått ut over Lofoten. Mer enn halvparten av meldingene vi mottok, kom derfra, opplyser politidistriktets fungerende politimester Magne Hugo Nilsen.

Flere broer og veier i distriktet var stengt store deler av lørdagen, ferjesamband innstilt og store deler av Lofoten var, og noen steder er fortsatt, uten strøm. Det var også mer kortvarig strømbortfall i andre områder, blant annet Harstad og Andøy.

Se også: Slik så det ut i Bodø sentrum da uværet «Ole» var på sitt verste

Strømløst

I løpet av uværet har om lag 70.000 personer vært uten strøm. I 16-tiden søndag meldte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at 10.000 personer var uten strøm.

I Troms var situasjonen i ferd med å normalisere seg, men på Senja var rundt 1.200 personer strømløse. I Nordland, og da først og fremst Lofoten, var fortsatt cirka 8.000 personer uten strøm søndag ettermiddag.

Selskapene har satt inn alle tilgjengelige ressurser på å finne og utbedre feil, men reparasjonsarbeidet er fremdeles krevende på grunn av stengte veier og vanskelig fremkommelighet.

– NVE er ikke fornøyd med forsyningssikkerheten i Lofoten, og vi har derfor gitt konsesjon til flere nettanlegg som skal sikre en mer robust strømforsyning, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.

Direktoratets foreløpige vurdering er at nettselskapene i de berørte områdene har hatt god beredskap, og at de har håndtert det kraftige uværet på en god måte.

Les også: 10.000 mennesker fortsatt strømløse etter «Oles» herjinger

Skademeldingsstorm

Den strie strømmen av skademeldinger er ventet først til uka.

– Det er i dagene fremover folk får sett på de materielle skadene. Både strøm og mobildekningen har jo dessuten vært borte mange steder, så det er for tidlig å si noe sikkert om skadeomfanget, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge til NTB.

Det er allerede kommet inn meldinger om til dels store skader på hus og bygninger, først og fremst i Lofoten og Vesterålen. Hele hustak er borte på enkelte hus. Fjøs og naust har fått skader, og hele vegger på noen bygninger er borte. Garasjer og uthus er også skadd.

Det samme gjelder båter og bryggeanlegg som er slått i stykker av de kjempestore bølgene.

– Ellers er det mye takplater og takstein som er blåst av, slik vi så med Nina som nylig herjet lenger sør, sier Neverdal.

Les også: «Ole» mørklegger halve Norge

Evakuert og skadd

Tre familier med til sammen ti personer, alle fra Lofoten, måtte forlate sine hjem på grunn av materielle skader.

– To personer, fra henholdsvis Gravdal og Leknes, fikk lettere brannskader i forbindelse med at gassbeholderne til et kokeapparat eksploderte. I forbindelse med eksplosjonen på Leknes, ble også ytterligere en person tatt med til legevakt for sjekk etter å ha pustet inn røyk, opplyser Nilsen.

Utenom disse to hendelsene, har ikke politiet fått melding om personskader forbundet med uværet. (©NTB)

Populært