Meny

Hundekjører (15): – Frøs, men fikk ikke panikk

Snø og vind gjorde sikten så dårlig at Femundløpet måtte stanses. Flere hundekjørere var savnet i mange timer, men kom til rette i god behold. Foto: Tine Mathea Harstad Johansen (Femundløpet)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15 år gamle Hanna Lyrek lå ute i tolv timer før hun ble funnet ved tretiden natt til søndag. Da var Femundløpet for lengst ble avlyst på grunn av uværet.

– Jeg lurte på om jeg fremdeles drømte da jeg hørte stemmene til folkene som fant meg, sier Hanna Lyrek til Aftenposten. Hun var kald og våt, men ved godt mot, og sa hun syntes det hadde vært en lærerik opplevelse.

Sammen med flere andre hundekjørere og en snøscooterfører ble 15-åringen meldt savnet lørdag. Først søndag formiddag kunne Hovedredningssentralen Sør-Norge og politiet konstatere at alle hundekjørerne og scooterføreren som var savnet i uværet, var i sikkerhet.

– Flere av de savnede var frosne og noe forkomne, men ellers i god behold, sier redningsleder Jan Lillebø ved Hovedredningssentralen til NTB.

La seg i sleden

To voksne hundekjørere ble i 10-tiden lokalisert i Rendalen og brakt til en hytte i nærheten.

– De ble tatt med til i hytta for å få varme i kroppen, og kommer til å bli værende der inntil været gjør det mulig å hente dem ut, sier Lillebø.

Snøscooterkjøreren hadde lagt seg i sleden for å skjerme seg mot uværet og var i relativt fin form da han var kommet i sikkerhet.

Til slutt kom de tre ungdommene som var værfaste i fjellet i Os kommune i Hedmark til rette. De hadde oppholdt seg ved Narskaftet, litt sør for fylkesgrensen til Sør-Trøndelag og løpets start- og målpunkt i Røros.

Bakgrunn: Alle de savnede hundekjørerne er funnet i god behold

Løpet avlyst

Kraftig uvær gjorde det uforsvarlig å gjennomføre Femundløpet som planlagt, til tross for at deltakerne normalt er forberedt på svært tøffe forhold. Både politiet i Sør- Trøndelag og Hedmark gjorde det klart overfor løpsledelsen at de på det sterkeste anbefalte at årets utgave av det tradisjonsrike løpet ble avlyst.

– Femundløpet 2015 avlyses på bakgrunn av situasjonen i fjellet, opplyser løpsledelsen i en melding på løpets hjemmeside.

– Det er også kommet sterke signaler fra stabsledelsen i Sør-Trøndelag og Hedmark politidistrikter om at løpet bør avsluttes, sier de videre.

Været under Femundløpet har vært så dårlig at selv de erfarne mannskapene fra Røde Kors på et tidspunkt måtte trekke seg ut. Den elendige sikten gjorde at snøscooterne kjørte med tau mellom seg.

Les også: Stor snøskredfare i Nordland og Nord-Trøndelag

Monsen fikk problemer

Femundløpet er et langdistanse sledehundløp som går av stabelen hver vinter. Løpet starter i Røros og hundespannene kjører gjennom hele åtte kommuner i Sør-Trøndelag og Hedmark, før de returnerer til målgang i bergstaden.

Blant dem som har deltatt i løpet, er villmarkskjendisen Lars Monsen. Monsen og en rekke andre hundekjørere fikk så store problemer i uværet og de store snømengdene i sporet at de måtte pakke seg inn i vindsekker og vente.

Forholdene har vært så ille at også løypemannskapene på snøscooter tok inn på utedoer i området lørdag kveld, skriver Arbeidets Rett.

Populært