Meny

Klart for toppmøte om Ukraina i Minsk

Tysklands statsminister Angela Merkel fotografert under den internasjonale sikkerhetskonferansen i München, der konflikten i Ukraina har stått høyt på dagsordenen. Foto: Michaela Rehle / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukraina, Russland, Tyskland og Frankrike møtes til toppmøte i Minsk onsdag. Ukrainas president håper at møtet kan føre til en rask våpenhvile uten betingelser.

Russlands president Vladimir Putin bekrefter at han planlegger å reise til den hviterussiske hovedstaden for å møte de tre andre lederne.

– Samtaler med kolleger fra Kiev, Berlin og Paris er akkurat slutt. Vi er blitt enige om å arrangere et møte av samme format i Minsk, sa Putin på et møte med Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko i Sotsji søndag.

Les også: Kalte Putin en tyrann fra 1900-tallet

– Vi satser på onsdag hvis vi innen da har greid å bli enige om hvilke posisjoner vi skal innta, føyde han til.

– Framgang

Samtidig melder Ukrainas president Petro Porosjenko om framgang under et telefonmøte mellom de fire statslederne søndag formiddag.

Nå håper han at møtet i Minsk vil føre til en rask og betingelsesløs våpenhvile fra begge parter, heter det i en uttalelse fra Porosjenkos kontor på nettet.

Steffen Seibert, talsmann for den tyske regjeringen, sier at arbeidet med planen vil fortsette i Berlin mandag morgen.

Han opplyser også at representanter for de prorussiske separatistene og for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) vil være til stede på Minsk-møtet.

Tysk-fransk tospann

Samtalene er kommet i stand etter at Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande la fram en ny fredsplan som tar sikte på å få slutt på kampene mellom den ukrainske regjeringshæren og prorussiske opprørere.

Før helgen reiste Merkel og Hollande til Kiev og Moskva der de presenterte planen for henholdsvis Porosjenko og Putin. Det har hittil kommet ut få detaljer om hva fredsplanen inneholder.

– Liten gnist

Den finske forskeren Hanna Smith ved Alexanderinstitutet ved Helsingfors universitet sier at de nye forhandlingene gir et glimt av håp.

– Merkels ordvalg er konstruktive, og de gir Russland den status som landet har villet ha. Dette gir Russland muligheten til å se ut som en vinner og fremstå som sterk i sine egne medier. Man taper ikke ansikt, og det har vært det viktigste for Russland og Putin, sier hun til nyhetsbyrået FNB. (©NTB)

Populært