Meny

Alle de savnede hundekjørerne er funnet i god behold

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle hundekjørerne og scooterføreren som var savnet i uværet rundt traseen til Femundløpet, var søndag formiddag brakt i sikkerhet.

Det opplyser politiet og Hovedredningssentralen Sør-Norge i 10.30-tiden søndag. Flere av de savnede var frosne og noe forkomne, men ellers i god behold, opplyser redningsleder Jan Lillebø til NTB.

To voksne hundekjørere ble i 10-tiden lokalisert i Rendalen og brakt i sikkerhet i en hytte i nærheten.

Les også: Fem hundekjørere og en scooterkjører savnet

– De ble tatt med til i hytta for å få varme i kroppen, og kommer til å bli værende der inntil været gjør det mulig å hente dem ut, sier Lillebø.

Savnede ungdommer funnet

I tillegg kom en savnet scooterkjører til rette i god behold. Løypekjøreren hadde lagt seg i scooter-sleden for å skjerme seg mot uværet og var i relativt fin form da han var kommet i sikkerhet.

Til slutt søndag kom de tre ungdommene som var værfaste i fjellet i Os kommune i Hedmark, et lite stykke sør for fylkes- og kommunegrensa til Sør-Trøndelag og løpets start- og målpunkt i Røros, til rette.

Ei 15 år gammel jente, som var den av ungdommene som var lengst nede i fjellet, ble funnet ikke lenge etter klokka 3 natt til søndag i god behold, ifølge operasjonsleder Wiktor Pedersen i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Elleve snøscootere og en beltevogn startet i 5-tiden letingen etter to av de tre ungdommene som fortsatt er savnet like sør for Røros.

Løpet avlyst

Kraftig uvær gjorde det uforsvarlig å gjennomføre Femundløpet som planlagt, til tross for at deltakerne normalt er forberedt på svært tøffe forhold. Både politiet i Sør- Trøndelag og Hedmark gjorde det klart overfor løpsledelsen at de på det sterkeste anbefalte at årets utgave av det tradisjonsrike løpet ble avlyst.

– Femundløpet 2015 avlyses på bakgrunn av situasjonen i fjellet. Vi har på det nåværende tidspunkt flere krevende utfordringer gående, opplyser Femundløpets ledelse i en melding på løpets hjemmeside.

– Det er også kommet sterke signaler fra stabsledelsen i Sør-Trøndelag og Hedmark politidistrikter om at løpet bør avsluttes, sier de videre.

Været under Femundløpet har vært så dårlig at selv de erfarne mannskapene fra Røde Kors på et tidspunkt måtte trekke seg ut. Den elendige sikten gjorde at snøscooterne kjørte med tau mellom seg.

Utsatt i to timer

Femundløpet er et langdistanse sledehundløp som går av stabelen hver vinter. Løpet starter i Røros og hundespannene kjører gjennom hele åtte kommuner i Sør-Trøndelag og Hedmark, før de returnerer til målgang i bergstaden.

Blant dem som har deltatt i løpet, er villmarkskjendisen Lars Monsen. Monsen og en rekke andre hundekjørere fikk så store problemer i uværet og de store snømengdene i sporet at de måtte pakke seg inn i vindsekker og vente.

Forholdene har vært så ille at også løypemannskapene på snøscooter tok inn på utedoer i området lørdag kveld, skriver Arbeidets Rett. (©NTB)

Populært